fbpx

Uskoro rekonstrukcija križanja Žmirići

Nakon brojnih primjedbi, uskoro kreće rekonstrukcija križanja na Žmirićima. Uz taj, u gradu Zadru u tijeku je nekoliko velikih cestovnih projekata, no sam prometni sustav vapi za Integriranim upravljanjem za čiju će se realizaciju grad kandidirati u EU fondovima.

Rekonstrukaicja križanja na Žmirićima trebala bi rasteretiti jedno od najvažnijih raskršća koje za vrijeme turističke sezone postane glavno usko grlo grada Zadra. Nositelj projekta su Hravtske ceste ali u suradnji s gradom Zadrom. Treba usvojiti Detaljni plan uređenja, ishoditi potrebne dozvole, ali do ljeta bi trebalo biti gotovo – ističe v.d. pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić.

“Bit će urađeni i novi lijevi skretači. I ne samo skretači nego i proširivanje ostalih prometnih traka i za ravno i za desno, prema tome raskrižje se uvelike proširuje i produžuju se trake, tako da neće više biti problema” – istaknuo je Segarić.

Uz ovaj, trenutačno se radi na kružnome toku kod Interšpara i spoju na ulicu Borka Šarlije Kese, dok su u planu uređenje križanja sa Splitskom, te proboj Puta Bokanjca prema Putu Nina, kao i spoj Puta Biliga s ulicom Hrvatskoga Sabora. No, svi ovi projekti bez Integriranog prometnog sustava koji će objediniti upravljanje gradskim prometom bit će manje vrijedni. “Upravo to jest glavni cilj ITS-a kojim će se automatizirano iz jednoga centra moći upravljati prometom. To je projekt za sljedećih 20-ak godina i to za više vidova prometa” – dodaje Segarić.

Vrijedan više od 25 milijuna eura, projekt će biti kandidiran za EU fondove. No, kada će biti gotov…”to ne možemo u ovome trenutku pouzdano reći. Znači, on je kandidiran za strukturne fondove EU. No, da bismo dobili ta sredstva preduvjet je usvajanje Prometne strategije RH koja je još uvijek u izradi. Ako se naš projekt prihvati, možemo očekivati da bi se mogao početi izrađivati od 2015. godine pa dalje…” – istaknuo je Segarić.

A do tada i dalje ćemo imati tri ili četiri različite razine upravljanja jednom te istom prometnicom. A znamo što nam stara narodna izreka kaže – “više baba, kilavo dijete”

Izvor: HRT

Foto: Filip BRALA