fbpx

Vedran poplavio ulice

Dok se još zbrajaju štete koju je prije dva tjedna iza sebe ostavila ciklona Teodor, nova oluja, nazvana ciklona Vedran, zaprijetila je primorskoj Hrvatskoj donoseći olujno jugo i obilnu kišu. Ništa strašno, tvrdi zadarski meteorolog Anđelko Vidović. Što se zadarskog područja tiče, bila je to „klasična frontalna promjena, bez ekstremnih podataka”.

– Kiše je u 24 sata palo 34 litre po metru četvornom, u Božavi 45 litara, što je prosječna količina za ovakve nevere. Glavnina oborina pala je noću, 19 litara, a već u ranim prijepodnevnim satima granulo je sunce i vjetar je okrenuo na zapadni smjer, kazao je Vidović te napomenuo da su instrumenti Državnog hidrometeorološkog zavoda na zadarskom području izmjerili najjači udar juga od 80 kilometara na sat, što je gotovo dvostruko slabije od najjačeg udara u Splitu. Jugo se, prema njegovim riječima, najviše osjetilo od Gaženice do Petrčana i prema otvorenome moru, zbog čega je jučer bilo zastoja u trajektnom prometu na liniji Biograd – Tkon i Zadar – Ist – Olib – Silba – Premuda – Mali Lošinj.

Visoki valovi i izlijevanje mora stvarali su kratkotrajne zastoje u gradskom prometu na Trpimirovoj obali, ali potopljenih brodica, kako su nam rekli u Lučkoj kapetaniji, nije bilo. Jak vjetar u ranim je jutarnjim satima srušio stablo u Diklu i ispred Ortopedske bolnice u Biogradu, što su odmah uklonili vatrogasci.

 Izvor: Zadarski list/ZDanas