fbpx

Za nasilje nema opravdanja

Borba protiv nasilja na ženama tema je tribine koju je organiziralo Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Sudjelovali su predstavnici policije, Obiteljskog centra, Caritasa, udruge koje zbrinjavaju žrtve nasilja te psihijatri.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zadarske županije okupilo je stručnjake na tribini “Borba protiv nasilja nad ženama”. U Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela neki oblik nasilja od sadašnjeg ili bivšeg partnera. Oko 30 žena, na godinu, ubiju njihovi partneri jer su željele prekinuti vezu. Potreba da se žrtve sklone od svojih nasilnika dovela je do osnivanja sigurnih kuća, no na njihov se rad uvelike odrazila aktualna gospodarska kriza.

“S jedne strane bore se za preživljavanje, ekonomska situacija prisiljava žene koje su zlostavljane da ostanu uz nasilnika”, istaknula je Gordana Markulin Ježina iz Udruge Duga.

Statistika pokazuje i da je 34 posto žena preživjelo seksualno nasilje, a psihičko je nasilje u Hrvatskoj doživjelo više od 60 posto razvedenih.Krug nasilja tu se ne zaustavlja.

Mila Špinderk iz Obiteljskog centra Zadarske županije naglašava:

“Ono što primjećujemo je da naši mladi u svojim prvim mladenačkim vezama ne prepoznaju znakove nasilja u vezi. U sve većem broju imamo ono što mi zovemo međugeneracijski prijenos nasilja, dakle da žene budu zlostavljane i u svojoj primarnoj obitelji, braku i na kraju dožive zlostavljanje od strane vlastitog djeteta, dakle sina”.

Stoga je, smatra, velika šteta što će se ukidanjem Obiteljskih centara ukinuti i preventivan rad s mladima, koji je tek počeo davati rezultate.

Izvor: HRT Zadar