fbpx

ZASTAVA DUGINIH BOJA NA MARKOVU TRGU Policija čuva povorku “Glasaj protiv”

Skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv, održat će se i u Puli, Rijeci i Splitu

13:38 – Sudionici marša ‘Glasam protiv’ došli su na Markov trg gdje su raširili veliku rainbow zastavu.

Sanja Juras iz udruge Kontra zahvalila se svima što su došli podržati ljudska prava jer su time pokazali da postoji dio hrvatskih građana kojima je stalo do manjina.

– Ovdje smo rašitli zastavu LGBT zajednice, točno na onom mjestu gdje su intitucije treble zaštiti naša prava, i odavde pozivamo građane da sutra naprave oni što vladine institucije nisu – kazala je te dodala: – Naše obitelji se ne zovu obitelji i već po tome smo diskriminirani, nemamo nikakva prava, a ovaj referendum je samo način šikaniranja manjina i pitanje je tko je sljedeći.

Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda, rečeno je.

Prema mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

U 14 sati svoje stavove izreći će u prostorijama GONG-a.

13:01 – Povorka od više od 500 ljudi pod geslom ‘Mi smo protiv fašizacije Hrvatske’ krenula je kroz Gundulićevu ulicu prema Markovom trgu, a rutu kroz koju će prolaziti osigurava policija.

12:50 – Na zagrebačkom Cvjetnom trgu okupilo se nekoliko stotina boraca za prava LGBT zajednice i dijele se transparenti. Na nekima piše: ‘Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja je’, ‘U ime ljubavi’, ‘Ustav nije igračka’, ‘Ostanak u kući jednako je ‘za’, 1.12. izađi i zaokruži ‘protiv” i ‘Ja imam dvije mame’.

12:07 – ZAGREB – Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organiziraju marš “Glasam protiv” koji započinje okupljanjem na Cvjetnom trgu u 12 sati, nakon čega će se uputiti na Markov trg odakle će građane još jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv.

“LGBT osobe, lezbijke, gayevi, biseksualne i transrodne osobe u hrvatskom društvu već jesu jedna obespravljena manjina, nemamo pravo na sklapanje braka, naše obitelji se ne nazivaju obiteljima i zbog toga trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu”, istaknula je najavljujući marš na konferenciji za novinare koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Osim u Zagrebu, skupovi za poziv da se na referendumu glasa protiv, održat će se i u Puli, Rijeci i Splitu.

Izvor: Jutarnji list