fbpx

ALARMANTNO UPOZORENJE “Ova godina je bila lošija od prošle, a 2014. će biti još gora!”

Čak četiri petine hrvatskih poduzetnika stanje u gospodarstvu u 2013. je ocijenilo slabijim nego 2012.

Stanje u hrvatskom gospodarstvu ove je godine bilo lošije nego u 2012., a 2014. će biti još jedna u nizu teških godina. Dramatično je to upozorenje hrvatskih poslodavaca, koje proizlazi iz istraživanja koje je za HUP provela Promocija plus.

Većina hrvatskih poduzetnika očekuje da će stanje u sljedećoj godini biti približno isto kao i u ovoj, ili čak lošije. Samo mali broj njih očekuje neznatno poboljšanje, dok se znatno boljem stanju ne nada nitko. Nešto manje pesimizma iskazuju velike tvrtke i poduzeća s područja Istre, Kvarnera i Zagreba, dok je, s druge strane, pesimizam gotovo u cijelosti zahvatio poslovnu zajednicu u Dalmaciji i Slavoniji, te male tvrtke. Gledano po sektorima, nešto vise optimizma prisutno je u turizmu i industriji, a najmanje ga je u građevini.

Ako je suditi po ocjeni uvjeta investiranja, teško je očekivati da će privatni sektor u 2014. pokrenuti zamjetniji investicijski ciklus kako to očekuju u Vladi. Umjesto toga, realnije je očekivati daljnje uštede u poslovanju, uključujući tu i zaposlenost, a sve kako bi se opstalo iznad vode, pokazuje istraživanje.

Glavne prepreke poduzetnici i u sljedećoj godini vide u neučinkovitoj javnoj upravi, visokim porezima i doprinosima, krutom radnom zakonodavstvu, nelikvidnosti i nejasnoj strategiji razvoja zemlje. Nezadovoljni su i odustajanjem Vlade od ključnih reformskih poteza, poput (privremenog) donošenja novog Zakona o radu. U politiku se, kaže Bernard Jakelić, jedan od čelnika HUP-a, ne žele miješati, ali podržat će svaki potez koji će dovesti do zaokreta u gospodarstvu.

“Podržavamo sve što može pridonijeti konačnom zaokretu u gospodarskim trendovima”, diplomatski je odgovorio Jakelić na novinarsko pitanje o tome bi li HUP podržao rekonstrukciju aktualne Vlade.

Kada je riječ o 2013., istraživanje pokazuje da je hrvatsko poduzetništvo u potpunosti potonulo u pesimizam. Prosječna ocjena koju su poslodavci dali općem stanju u gospodarstvu je 1,39, što je manje nego lani kada je ona uznosila 2,06. Čak četiri petine hrvatskih poduzetnika stanje u gospodarstvu u 2013. je ocijenilo slabijim nego 2012. Jedina djelatnost koja je dobila pozitivnu ocjenu, i to 2, je turizam. Najpesimističniji su poduzetnici u Dalmaciji, dok samo malo više optimizma pokazuju oni u Istri i Rijeci, pokazuje ovaj barometar poslovnog optimizma.

Anketu je Promocija plus provela na uzorku od 320 članova HUP-a, te se koristila metodologijom koju koristi poznati Ifo institut uz Muenchena. Radi se o drugom po redu istraživanju, koje je provodjeno od 11. do 22. studenoga. To je bilo vrijeme rasprave o rebalansu ovogodisnjeg proračuna i donošenju proračuna za sljedeću godinu, ali i referenduma o unošenju definicije braka u Ustav, sto je, tvrdi Agan Begić iz Promocije plus, takodjer utjecalo na rezultate istraživanja.

“I referendum je djelomično utjecao na anketu. Gospodarstvenicima u Hrvatskoj je potreban drugi referendum, onaj koji bi sačuvao radna mjesta”, zaključio je Begić.

Izvor: Jutarnji list