fbpx

Arsen Marin prijavio Slovenca: Luku vrijednu milijune eura dobio je za 45 kuna

Živopisni slovenski taksist Daniel Robnik postao je vlasnik 53,6 posto dionica zadarske “Luke“ 5. rujna ove godine. Nedavno su otvoreni pregovori s Lučkom upravom o produžetku koncesije zbog kojih je dugogodišnji direktor “Luke“ Neven Jurin 12. prosinca podnio ostavku, a potom je protiv novog vlasnika kaznenu prijavu DORH-u i USKOK-u podnio član Nadzornog odbora Arsen Marin.

– U saznanju da je načinjen niz prijestupa i protupravnih djela u transakcijama s dionicama “Luke“ i nakon što sam vidio da novi vlasnik radi sve da doslovce uništi tvrtku koja u Zadru uspješno posluje već 60 godina, podnio sam kaznenu prijavu – potvrđuje Arsen Marin koji je i najveći mali dioničar “Luke“.

Čeka se istraga

Prijestupe i protupravne radnje Marin vidi u transakcijama s dionicama “Luke“ do kojih je došlo između četiri poduzeća iz Slovenije i Hrvatske (I. J. Storitve, Manus, Vort Konzalting i Diluculo).

– U tom su četverokutu dionice “Luke“ išle iz ruke u ruku, i to međusobnim ugovorima o preuzimanju dugova, pri čemu nitko nikome ništa nije plaćao, pa se do većinskog vlasništva nad “Lukom“ praktično došlo za 45 kuna troškova ovjere!

Na koncu su dionice iz slovenske tvrtke “Storitve”, koja je u Robnikovu vlasništvu, završile u također njegovoj tvrtki “Diluculo” registriranoj u Zagrebu. U svemu tome sudjelovao je veći broj osoba tako da se radi o udruženoj i organiziranoj skupini za izvršenje kaznenog djela – kaže Arsen Marin, koji od DORH-a i USKOK-a očekuje pokretanje istrage i “povratak“ dionica “Luke“ u tvrtku “Manus”.

Marin sumnja da se sve fiktivno odradilo da se ošteti Zvon Ena Holding i Zvon Dva Holding. To su slovenski investicijski fondovi koji su otišli u stečaj i u čijim se potraživanjima našlo i 30 milijuna eura potraživanja od tvrtke “Storitve“ koja je bila vlasnik “Manusa“, pa i dionica “Luke“.

– Kada bi ova transakcija prošla, vjerovnici tih fondova ne bi dobili ništa, a Robnik i njegovi suradnici ostvarili bi znatnu imovinsku korist kriminalnim radnjama – izjavio je Marin, po kojemu se imovinska korist može ostvariti prodajom imovine “Luke“ koju čini zemljište od 60.000 kvadrata u Gaženici i nedovršena zgrada od 10.000 kvadrata. Vrijednost tih nekretnina danas se procjenjuje na više milijuna eura.
Upitno sto radnika

Strah od takvog raspleta pojavio se kada je novi vlasnik krenuo u pregovore s Lučkom upravom o produženju koncesije:

– Kada bi “Luka“ i dobila koncesiju pod uvjetima koje Robnik prihvaća, ona ne bi mogla poslovati i dovela bi se u pitanje sudbina poduzeća i stotinjak radnika. Tu smo koncesiju plaćali 0,30 kuna po kvadratnom metru, a Robnik sada pristaje na cijenu od dvije kune iako smo prije njegova dolaska s Lučkom upravom pregovarali o cijeni između 1,2 i 1,5 kune. Ta cijena i odustajanje od kasete za rad “Luke“ dovodi u pitanje uspješno poslovanje i opstojnost “Luke“ – uvjeren je Marin.

– Možda je ovo smišljena igra potencijalnih kvazi ulagača da “Luka” d.d. Zadar ne dobije produženje prvenstvene koncesije te da se na javnom natječaju izabere novi koncesionar, a 92 radnika i zdrava firma uništi. Po postupcima novog “vlasnika“ evidentno je da on želi što prije zavladati “Lukom“, te hitno prodati imovinu i nestati iz Zadra uz pojašnjenje da nije dobivena koncesija pa da firma ide u likvidaciju – zaključuje Arsen Marin.

Novi član NO Mihael Budimir

Marin još nije razriješen dužnosti člana NO “Luke“.

– To bi se moglo dogoditi 24. siječnja, jer su “Dilucolo“ i Danijel Robnik opunomoćili odvjetničko društvo “Smolek–Škrinjar” i Juricu Kešinu da ga zastupaju u organiziranju izvanredne Skupštine “Luke“, a za članove NO predlažu Mihaela Budimira i Tihomira Voriha – kaže Arsen Marin.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas