fbpx

Blagdan svetoga Stjepana

Danas, drugog dana Božića, Crkva se spominje prvomučenika svetoga Stjepana. On je oko 36. godine poslije Krista otvoreno propovijedao Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misno slavlje u crkvi sv. Šime, u 18 sati. Za vrijeme mise nadbiskup će podijeliti službu akolitata trojici bogoslova Zadarske nadbiskupije.

U crkvi svetoga Šime, već godinama, svečano se proslavlja današnji blagdan jer je ova crkva,do prijenosa tijela svetoga Šime u 17. stoljeću, bila posvećena upravo svetom Stjepanu Prvomučeniku.

Tko je bio Sv. Stjepan? 

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku znači »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, “kruna”).
Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.
Sveti se Stjepan obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.
Blagdan sv. Stjepana (Sjepanje) slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država. U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

 

Izvor: HRT /ZDanas