fbpx

Bloomberg: Zbog homofobnog referenduma ugrožena je budućnost hrvatskog turizma

Referendum o definiciji braka mogao bi nas koštati puno više od 48 milijuna kuna koliko je potrošeno na njegovu organizaciju. Rezultati referenduma, koji se u svijetu percipiraju kao posljedica homofobije u Hrvatskoj, mogli bi se negativno odraziti na turističke rezultate u budućnosti.

Upravo sektor turizma donosi Hrvatskoj najveće prihode, podsjeća agencija Bloomberg. Zbog 946 tisuća Hrvata koji su na referendumu glasali “za” i tako promijenili Ustav, unijevši u njega odredbu prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene, uspješnost naredne turističke sezone dovedena je u pitanje.

Homofobija ugrožava turizam

“Zbog jadranske obale koja se proteže na 5835 kilometara, turizam je žila kucavica Hrvatske. Rezultati glasanja bi zbog poziva na bojkot od strane LGBT aktivističkih skupina ozbiljno mogli naštetiti turističkoj industriji koja godišnje donosi 9,5 milijardi dolara i čini petinu hrvatske gospodarske proizvodnje”, piše Bloomberg.

Da će aktivisti diljem svijeta zasigurno reagirati na ovakvu odluku hrvatskih birača, potvrdio je Paul Barnes iz organizacije Gay European Travel Association (GETA), koji je s reporterkom Bloomberga telefonski razgovarao prije nego što su objavljeni prvi rezultati referenduma.

“Ukoliko referendum prođe, svi mediji koji podržavaju gay zajednicu će je prenijeti što će dovesti do poziva da se bojkotira Hrvatska, ne samo od strane homoseksualaca, već i od strane njihovih obitelji i prijatelja”, kaže Barnes.

Ima tolerantnijih zemalja pa zašto bi išli u Hrvatsku?

Organizacija GETA, sa sjedištem u Parizu, procjenjuje da gay turisti svake godine u europskim turističkim destinacijama ostavljaju 50 milijardi eura. Na popisu lokacija koje GETA preporučuje svojim korisnicima nalazi se i 50 hrvatskih hotela. No, jasno je da će se to vrlo brzo promijeniti.

Deset europskih zemalja legaliziralo je istospolne brakove, dok još 14 priznaje neku vrstu registracija istospolnih zajednica. Hrvatska, očito, neće biti privlačna odrednica za turiste koji narušavanje prava LGBT osoba shvaćaju kao ozbiljan civilizacijski problem.

“Mnoge zemlje nisu legalizirale gay brakove. Ali čini se da se Hrvatska u ovom slučaju posebno trudi biti negativna prema homoseksualnim osobama. Iako predložena promjena Ustava ne oduzima homoseksualcima nikakva postojeća prava, shvatit će je se kao negativnu poruku, a to je katalizator koji može mobilizirati gay zajednicu”, kaže Barnes.

Izvor: Index.hr/ZDanas