fbpx

Bodulska balada

Gastro-glazbena humanitarna akcija za kvalitetnije školovanje najmlađih otočana 17.12. u Arsenalu

Otočni Sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka u suradnji s Gradom Zadrom i Osnovnom školom “Zadarski otoci” kao matičnom školom područnih odjela Veli Iž Molat Premuda, Silba, i Olib, organiziraju bodulski dan pod nazivom ,Bodulska balada” 17. prosinca 2013.

Bodulski dan sadrži kuhanje brudeta, nastup KUD-ova s otoka, učenika OŠ ,,Zadarski otoci” u jutarnjim satima te večernji koncert koji će se održati u zadarskom Arsenalu. Večer je posvećena autorskom radu Stjepana Benzona – književnika, pjesnika i pisca, koji je osim u svom rodnom Splitu, dio svog radnog vijeka proveo kao profesor u školama u Ninu i Preku. Živeći na otoku Benzon je upoznao sve ljepote, ali i svakodnevne probleme otočnog stanovništva, ribara i težaka. Tako su nastali stihovi pjesama ,,Ako dođete u Kali”, ,,16 lavandera” i najpoznatija medu njima, svojevrsna oda moru, otoku i ribaru – ,,Bodulska balada””.

Autor je stihova i brojnih drugih pjesama koje su uglazbili naši eminentni skladatelji i koji su bili i ostali rado slušani hitovi. Uspješnice autora stihova Stjepana Benzona u Zadru će pjevati Ivo Pattiera, Ljubomir Pende- Buco, Dalibor Ivanišević, Zoran Jelenković, Amenda Stošić, Davor Pekota, Dean Dvomik. JKLentrada i Dalmatico. Pridružit će im se i Tena Miličić s otoka Iža koja živi na otoku, a satove glazbe pohađa u Zadru.

Koncept humanitarne akcije ,,Bodulska balada” spoj je kulinarstva i glazbe a sav prihod namijenjen je OŠ ,,Zadarski otoci” za kvalitetnije obrazovanje najmlađih otočana.

Izvor: HRT Zadar/ZDanas