fbpx

“Čuvar reda i stege”

72. bojna Vojne policije danas obilježava 22. obljetnicu. Postrojba koja je osnovana iz Samostalne satnije Vojne policije Četvrte brigade prošla je sva dalmatinska bojišta, ali i ona u BiH, kroz akcije koje su prethodile “Oluji”, te u nastavku akcija koje su završile pred Banja Lukom. U Splitu je u povodu obilježavanja obljetnice boravio i general Ante Gotovina.

Nakon polaganja vijenaca na splitskome groblju Lovrincu, u crkvi Svetog Ante na Poljudu služena je misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Tamo je bio i general Ante Gotovina:

“Ona je bila čuvar pravilnika, zakona o obrani, čuvar reda i stege i ona je tu zadaću obavila časno i stopostotno. Brojni njezini pripadnici su bili u borbenim postrojbama prije nego što su postali vojni policajci, bili su ratnici. To im je dalo dodatni autoritet među ostalim pripadnicima na koje su oni morali paziti. Danas se s pijetetom sjećamo i onih koji su iz sastava 72. bojne VP dali svoj život i onih koji nose trajni biljeg rata. I to je razlog što smo danas svi skupa” kazao je general Gotovina.

Izvor: HRT