fbpx

Dječji osmijeh zlata vrijedan: besplatni aparatići samo za teške anomalije

Djeca do 18. godine života dosad su, bez iznimke, imala pravo na ortodontski aparatić preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na stranu to što bi roditelji upisali dijete na listu čekanja kao predškolca, a ono bi došlo na red pred kraj srednje škole, činjenica jest da bi država na koncu platila spomenuti aparatić.

Izmjenom Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, djeca s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće će brže do ovog pomagala i ljepših zubiju, no oni s blažim nedostacima morat će privatniku, odnosno za njih aparatić više neće biti besplatan, kao što je dosad bio slučaj.
Pravilnikom se, naime, jasno definira s kojim će se anomalijama ubuduće moći ostvariti ovaj vid zdravstvene zaštite, a riječ je o hipodonciji (manjku jednog ili više zuba u kvadrantu), prekobrojnim zubima, djelomično izniklim zubima, dubokom zagrizu s dodirom zubnog mesa, rascjepima i drugim kraniofacijalnim anomalijama…

Praksa u Europskoj uniji

– Radi se o tomu da, primjera radi, dijete koje ima “krivi” zarotirani zub ili takozvanu distopiju manju od tri milimetra neće više imati pravo na besplatni aparatić. Sve zubne anomalije koje, dakle, nemaju utjecaja na govor ili žvakanje, više se neće moći rješavati preko HZZO-a, već privatno. U jednu ruku je to dobro jer će djeca s ozbiljnim ortodontskim anomalijama prije dolaziti na red, a dosad su, praktički, imali isti status kao i oni s manjim problemima. S druge strane, ljudima u današnje vrijeme sasvim sigurno nije lako izdvojiti novce za kupnju aparatića, radije su bili na listi čekanja neko vrijeme – objašnjava nam situaciju ortodontica čiji su podaci poznati redakciji.

S obzirom na to da fiksni aparatić za obje čeljusti košta od 10.000 do 16.000 kuna, jasno je da će neki roditelji morati podići i kredit kako bi “priskrbili” ljepši osmijeh svom djetetu. Bilo je pitanje kad će Hrvatska usvojiti praksu prema kojoj će država pokrivati samo teške ortodontske nedostatke, kaže naša sugovornica, kao što je slučaj u susjednoj nam Sloveniji i drugim zemljama Europske unije, no njihov i naš standard još uvijek se poprilično razlikuju.

Prosjek čekanja od jedne do četiri godine

Zanimljivo je kako su još ovog ljeta ortodonti na Stomatološkoj poliklinici Split roditeljima govorili da im djecu ne mogu staviti ni na listu čekanja jer su im iz HZZO-a poručili da je zaključe što je, po svemu sudeći, bio uvod u donošenje izmjena Zakona o dentalnoj zaštiti.

Zastrašujuće zvuči podatak prema kojem je na listama čekanja kod ortodonata u Splitu trenutačno 1966 osiguranih osoba, odnosno djece, a u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 2931 korisnik. Prosjek čekanja na ortodontski aparatić je, prema podacima HZZO-a, od jedne do četiri godine. Izmijenjenim Pravilnikom liste čekanja će se ubuduće, poručuju iz HZZO-a, skratiti što je i logično s obzirom na to da će manji broj djece na njih moći i dospjeti…

BROJKE:

2931 – dijete na listi je čekanja za ortodontski aparatić u Splitsko-dalmatinskoj županiji
1966 – djece zapisano je kod ortodonata u Splitu za aparatić
16 – ortodonata u Splitu i široj okolici ima ugovor s HZZO-om

Ne fali ortodonata, nego novca

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje doznajemo kako u Splitu trenutačno radi 11 ugovorenih ortodonata, a u široj okolici još ih je pet. Početkom prosinca očekuje se objava Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za 2014. godinu koji će biti objavljen u javnim glasilima i na web-stranicama, poručuju iz HZZO-a. Naša sugovornica, poznata splitska ortodontica, navodi kako problem nije u njihovu broju već isključivo u nedostatku novca. – Nas definitivno ima dovoljno i mogli bismo “očistiti” sve liste čekanja kad bi nam država odobrila veće naknade. To bi je, uostalom, koštalo manje od plaćanja specijalizacije novim ortodontima – kaže ova liječnica koja mjesečno od države dobiva 50.000 kuna.

 Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas