fbpx

Do pesticida uz posebnu iskaznicu

Sredstva za zaštitu bilja u poljo-ljekarnama ubuduće se neće moći kupiti bez posebne iskaznice tj. rješenja koja će poljoprivredni proizvođači dobiti nakon završene edukacije. Na zadarskom području 6 je djelatnika iz poljoprivredno-savjetodavne službe dobilo certifikat da može provesti tu edukaciju za profesionalne korisnike i ona bi trebala krenuti početkom slijedeće godine. Cilj je da se uporaba pesticida svede na što je moguće manju mjeru.

Poljoprivrednicima uskoro slijedi još jedna izobrazba, ovaj put o održivoj uporabi pesticida. Naime, sredstva za zaštitu bilja u poljo-ljekarnama ubuduće se neće moći kupiti bez posebne iskaznice tj. rješenja koja će poljoprivredni proizvođači dobiti nakon završene edukacije – kazala nam je Gordana Dragun rukovoditeljica zadarske poljoprivredno-savjetodavne službe…

“Nećete moći kupiti otrove prve i druge skupine u poljo-ljekarnama nego samo one treće skupine koji su slabije otrovnosti i to u ograničenoj količini “

Dio je to uključivanja u sustav integrirane poljoprivredne proizvodnje koja je pojednostavljeno rečeno negdje na sredini između konvencionalne u kojoj se mogu koristiti zaštitna sredstva i puno strože ekološke proizvodnje gdje je uporaba kemijskih sredstava zabranjena. Uvođenje integrirane proizvodnje u poljoprivredu jedna je od obveza zemalja Europske unije. O stanju u Hrvatskoj Dragun kaže….

“U sustav integrirane proizvodnje ušlo je nešto više od 700 poljoprivrednih gospodarstava, ali su površine dosta velike i one su krajem 2012.-te godine iznosile preko 80 tisuća hektara.”

Osječko-Baranjska i Virovitičko-podravska županija prednjače po površinama u sustavu integrirane proizvodnje u nas. Zadarska županija je negdje u sredini s oko 600 hektara i svega 15 proizvođača.

” To je što se tiče brojka, međutim ova direktiva koja govori o obvezi za sve članice EU do 2014.-te godine zapravo je integrirana zaštita bilja, a integrirana zaštita bilja ne uključuje direktno i upisnik u integrirani sustav proizvodnje.” – pojasnila je Gordana Dragun.

Izvor: HRT