fbpx

Donesen gradski proračun za 2014. godinu

Rasprava o najvažnijoj točki sjednice Gradskog vijeća, proračunu za 2014. godinu, počela je iza 19 sati. Nakon što je pročelnica za financije Grozdana Perić predstavila planirani proračun, za riječ se javila Omerka Šarić Frantin u ime kluba SDP/DSU/HSLS, obraćajući se gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

– Očekivali smo promjenu smjera nakon Vašeg dolaska, ali nažalost vidimo slijed dosadašnjeg planiranja i trošenja sredstava, posebice kad su ona nedostatna za neke dosegnute standarde građana. Proračun nominalno iznosi 385 ili 386 milijuna, ali to je zapravo 362 milijuna, jer 24 milijuna otpada na vrijednost nekretnina koje su sad knjižene kao prihod ili rast. Imamo jako puno obaveza, dospjelih dugovanja koja su krajem 6. mjeseca bila 84 milijuna, obveze za plaće i naknade su oko 81 milijun kuna. Za ŠC Višnjik treba izdvojiti 40 milijuna. I tu smo već potrošili preko 205 milijuna kuna ovog proračuna. Ostalo nam je 157 milijuna, čime bi trebalo zadovoljiti tri četvrtine svih potreba – 10 milijuna kuna za privatne vrtiće, 18 za otkup zemljišta, 12,6 milijuna za škole, program komunalnog održavanja je 49 milijuna kuna. Ostalo nam je 70-ak milijuna kuna s kojima bi trebalo zadovoljiti ceste, vodno gospodarstvo… U isto vrijeme odustajemo od zone u Crnom koja je trebala puniti proračun, rekla je Šarić Frantin, predbacujući naročito povećanje plaća za 9 milijuna kuna u posljednje dvije godine.

Šime Erlić i Grozdana Perić replicirali su kako su plaće povećane samo za 0,5 posto po osnovi staža, a stvarno povećanje u odnosu na 2013. je 2 milijuna kuna, dijelom i zbog usklađenja plaća odgojiteljica s nastavničkima, dok je prošle godine u odnosu na pretprošlu povećanje bilo oko 4 milijuna kuna.

Gradonačelnik Kalmeta zaključio je raspravu tvrdnjom kako povećanja plaća neće biti. Za proračun je glasovalo 18 vijećnika, protiv je bilo 10.

Vijeće je usvojilo i sve prijedloge koji su uslijedili, a odluka o imenovanju ulica imenima poginulih branitelja prihvaćena je jednoglasno.

Izvor: Zadarski list/ZDanas