fbpx

Drvotoč napao zadarske palme

Uz tehničku podršku gradske tvrtke “Nasadi”, već pet dana u Zadru borave fitosanitetski inspektori i uklanjaju stabla oboljelih palmi. Do sada je oboreno 50-ak uvenutih stabala na području Kožina i Dikla, a u “Nasadima” se pripremaju za zaštitu zadarskih palmi, pogotovo drvoreda na potezu od “Ljepotice” do Marine.

– Riječ je o palminu drvotoču, štetniku koji napada sve vrste palmi. Prije dosta godina se pojavio u Španjolskoj i Italiji, a sada je stigao i do naše obale. Na području Zadra je prošle godine otkriven najprije u Kožinu, a kako se vrlo brzo širi, sada je već uočen i u Diklu – kaže mr. Mirna Petricioli iz “Nasada”.

Palmin drvotoč, objašnjava Petricioli, snese oko 140 jaja na vrhu stabla.

Inspektori iz Splita

– Iz tolikog broja jaja iziđe stotinjak crva koji narastu do pet-šest centimetara dužine, a kako palme imaju mekana debla, unutrašnjost stabla lako pretvore u piljevinu i prašinu. Neko vrijeme palma izvana izgleda zdrava i zelena, ali zaraženo stablo odjednom propadne – objašnjava mr. Petricioli.

Koliko je palmin drvotoč otporan, najbolje pokazuje postupak uklanjanja zaraženih stabala, koja se moraju prepiliti na više mjesta da bi potom ti komadi bili zamotani u najlon i zakopani na dva metra dubine kako se crv, koji napada jedino stabla palme, ne bi širio dalje. Fitosanitetski inspektori su u Zadar stigli iz Splita, a uklanjanje zaraženih stabala financira Ministarstvo poljoprivrede.

– Na potezu od Branimirove obale do Marine trenutno imamo tri vrste palmi koje treba sačuvati. U svojoj stalnoj djelatnosti, “Nasadi” će ove zime šišati palme, pa ćemo u suradnji s inspektorima obaviti pregled stabala i vidjeti je li neko od njih već zaraženo – kazala nam je mr. Mirna Petricioli.

Spas je u pesticidima

Inspektori su najavili razgovore s predstavnicima Zadarske županije i Grada Zadra o poduzimanju ozbiljnijih mjera zaštite zdravih palmi.

– Možemo zaštititi stabla pesticidima i prskanjem u svibnju, srpnju i rujnu, ali ako se utvrdi da je drvotoč već stigao i na područje Zadra, trebalo bi djelovati i prije toga – najavljuje mr. Mirna Petricioli.

 Izvor: Slobodna Dalmacija