fbpx

Jelenković i glumci po zadarskim ulicama izveli povijesnu ljubavnu priču

Glumci Gabrijela Meštrović Maštruko i Duško Modrinić su u ponedjeljak, uz pratnju na gitari Zorana Jelenkovića, premijerno izveli “Povijesni đir po gradu”, svojevrsnu ljubavnu priču koja gledatelje vodi kroz zadarsku povijest i “uvlači” ga u manje poznate detalje iz bogate kulturne i umjetničke baštine.

Duško Modrinić u priči je postao Jader, personifikacija starog Zadra, dok je Gabrijela Meštrović Maštruko kao Idassa također bila personifikacija Zadra, no iz nešto mlađeg povijesnog razdoblja.

Prema scenariju kojega je napisala novinarka Ana Dobrović, Jader i Idassa se susreću i u povijesnoj šetnji gradom oživljavaju priče iz prošlosti i otkrivaju dušu Zadra, kako bi na kraju shvatili da su njih dvoje, kao dva povijesna imena Zadra, zapravo jedna duša istoga grada.

– Koristila sam brojne povijesne izvore pišući scenarij za ovu priču, no prvenstveno su me zanimali manje poznati detalji. Mnogi naši sugrađani, koji znaju bogatstvo naše kulturne baštine, nisu upoznati sa zanimljivim detaljima iz bogate prošlosti Zadra. Tim više je ovo zanimljiva priča i za turiste – kazala je autorica scenarija Ana Dobrović.

Susret Jadera i Idasse dogodio se na Narodnom trgu, odakle su glumci poveli publiku u upoznavanje Zadra.

“Ja sam Jader, rođen prije tri tisuće godina, možda i prije, ali toliko se sjećam… Moju povijest pisali su mnogi, i u kamenu i u zlatu…“, započeo je priču Duško Modrinić na Narodnom trgu, otkrivajući kako je taj prostor nekada izgledao i kako je kroz vrijeme imao razne namjene.

Tako se povela priča i o Gradskoj straži, Gradskoj loži, pred crkvom Svetog Šime se saznalo o nebeskim zaštitnicima Zadra, o tijelu Svetog Šimuna, Kneževoj i Providurovoj palači…

“Povijesni đir po gradu” prošao Poluotokom i ispričao priču o povijesti Zadra prezentirajući činjenice o povijesti grada kroz niz zanimljivosti, bez suhoparnog nabrajanja činjenica.

 Izvor: Slobodna Dalmacija