fbpx

LINIĆ PORUČIO JOVANOVIĆU “Loše planiraš! U prosincu nećeš moći isplatiti plaće”

U dopisu koji posjeduje Slobodna, Linić zapravo odgovora na upit koji mu je poslao ministar Jovanović

Ministar Željko Jovanović svojom je lošom računicom prosvjetare doveo u egzistencijalno neizdrživu situaciju neposredno pred blagdane i završetak prvog polugodišta, iako već najmanje godinu dana zna da će mu u prosincu ove godine nedostajati novac za isplatu dvanaeste plaće, to jest najmanje između 600 i 700 milijuna kuna – optužuju ovih dana sindikalisti i poznavatelji prilika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, piše Slobodna Dalmacija.
Opravdavajući neisplatu 23 milijuna kuna za prijevoz osnovnoškolskih učitelja u prosincu, jedan od najuspješnijih ministara Milanovićeve Vlade, kako sam za sebe kaže, ministar Jovanović je, naime, ovih dana kazao kako je njegova krivnja što nije prije raskinuo granske kolektivne ugovore za 90 tisuća ljudi u obrazovnoj vertikali. Stoga se, kaže, jedino „treba ispričati ministru Liniću“.

Iako isprike prije svega zaslužuju osiromašeni prosvjetari, ministar financija Slavko Linić, koji je nekoliko puta već ukorio Jovanovića zbog lošeg planiranja, nije spomenut bez razloga. Kako “Slobodna” doznaje, upravo je Linić u ožujku ove godine Jovanovićevu ministarstvu uputio dopis iz kojega se da iščitati upozorenje kako je obrazovni ministar već u siječnju 2013. godine za jedan posto prekoračio planiranu svotu u državnom proračunu za ovu godinu, odnosno da je MZOS isplatio oko devet posto planiranih godišnjih rashoda za zaposlene. Drugim riječima, nastavi li ministar tim tempom, u prosincu neće imati dovoljno novca za plaće prosvjetara, dakle upravo između 600 do 700 milijuna kuna koliko je mjesečno potrebno za tu svrhu.

U dopisu koji posjeduje Slobodna, ministar Linić zapravo odgovora na upit koji mu je poslao ministar Jovanović i u kojemu predlaže uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MZOS-a. Zanimljivo je da je ministar Jovanović, koji često voli isticati da u školama postoji višak nastavnika, u dopisu Ministarstvu financija zatražio povećanje broja državnih službenika i namještenika u svome ministarstvu za 30, odnosno sa sadašnjih 363 na 393!

Linić mu na to odgovara da, unatoč tome što MZOS nije prekoračio sredstva u stavci administracija i upravljanje, “procijenjena sredstva…, koja su manja od planiranih u državnom proračunu, ne bi bila dostatna za zapošljavanje 30 novih zaposlenika, a najavljenim izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2013. godinu planira se i smanjenje rashoda za zaposlene”.

Sindikati: Kriv je!
O tome da do kraja godine ministar Jovanović neće imati dovoljno novca za isplatu dvanaeste plaće “Slobodna” je pisala još u siječnju. Ministarstvo znanosti u 2013. godinu ušlo je s “rupom” za plaće od 350 milijuna kuna, što je još i pohvalno s obzirom na to da je u listopadu prošle godine u Vladi održana interna projekcija “Clean Starta”, analize koja je javno predstavljena početkom siječnja ove godine, prema kojoj je Ministarstvu znanosti jasno ukazano da će im samo za plaće do kraja 2012. godine nedostajati 510 milijuna kuna.

Sindikati zato upravo Jovanovića vide kao najvećeg krivca i lošeg planera, koji cijelu godinu nije učinio ništa da spriječi havariju koja je krajem godine pokosila džepove prosvjetara. Ministar je rebalansom proračuna za ovu godinu doduše dobio 580 milijuna kuna, a pohvalio se i dodatnim uštedama od 102 milijuna kuna, pa se, eto, u prosincu prikupilo za plaće.

No, kako doznajemo, te dodatne uštede, osim uskraćivanja prijevoza za osnovnoškolske učitelje i nastavnike te neisplatu dodataka za smjenski, dvokratni i prekovremeni rad, značile su i obustavu isplate brojnih drugih stavki, poput jubilarnih nagrada, čija je osnovica 500 kuna i koje se ne isplaćuju mjesecima, a, primjerice, Splitsko-dalmatinskoj županiji nije isplaćeno ni devet milijuna kuna za prijevoz srednjoškolaca u listopadu, studenom i prosincu.

Izvor: Jutarnji list