fbpx

MAMIĆ OSLOBOĐEN Sudac: “Njegove izjave nisu bile govor mržnje. Pa nije on Dalaj Lama!”

Šef Dinama u radijskoj je emisiji Soundset Plavog izvrijeđao ministra obrazovanja i sporta Jovanovića

ZAGREB – Na današnjem ročištu u suđenju za govor mržnje, izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić je nepravomoćno oslobođen optužbi da je u radijskoj emisiji Soundset Plavi uvrijedio ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Sudac Rafael Krešić ga je oslobodio optužbi uz obrazloženje da, da bi se radilo o kaznenom djelu za koje ga tereti tužiteljstvo, u izrečenim rečenicama postoje nedostatci.

– Da bi se nekoga pozvalo i poticalo na nasilje, počinitelj mora ohrabrivati i pozivati na odluku o izražavanju mržnje. Sama mržnja je definirana kao bolesno i nešto neprijateljsko, i nije dovoljno samo priopćiti svoja mišljenja. Izrečeni stavovi Zdravka Mamića nisu prihvatljivi, ali on ne potiče i ne sugerira da masa misli kao i on, odnosno da se mrzi određena nacionalna skupina, rekao je Krešić nakon donošenja presude.

– Prilikom same kvalifikacije djela mora se biti oprezan. Izrečene izjave nisu klasična situacija, kao ni izjave ‘ubij, ubij Srbina’. Riječ je o Mamićevom osobnom animozitetu, argumentirano je subjektivno mišljenje kojim se suprotstavio neprihvatljivoj komunikaciji ministra Jovanovića.

– Bez obzira na sve, motiv okrivljenika je zaštita svojih interesa, koji su poslovno obojeni. Sadržaj njegove izjave nije bezazlen, uvreda je brutalna i neprihvatljiva, i bio mu je cilj pogoditi adresata. Jovanović se smatra uvrijeđen i oklevetan, a ovo zbog čega se vodi sudski postupak nije to kazneno djelo. Izjava Mamića je ta da pogađa Jovanovića na nisko-jeftin način, obrazložio je sudac, priupitavši se dalje:

– Pa tko će se ovakvom izjavom naći pozvan da osjeti mržnju prema Jovanoviću. Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo, već je riječ o osobnom animozitetu na neprihvatljiv način.

Sudac Krešić je pojasnio da će cijeli trošak sudskog postupka biti plaćen iz državnog proračuna.

U svom iskazu, Jovanović je ostao kod izjava danih tužiteljstvu, i naglasio je pritom svoje osnovne impresije, jer je dva dana za redom Zdravko Mamić, potpuno svjesno i s razumijevanjem, njega vrijeđao, klevetao i diskriminirao, ne samo zato jer je on pripadnik srpske manjine, već je on rođeni Riječanin, branitelj, član hrvatske Vlade koja je uvela Hrvatsku u Europsku uniju.

Osim njega pogođena je njegova obitelj, roditelji koji su sve to teško podnijeli, a smatra i da je osim cijele srpske manjine imaju pravo biti pogođeni i pripadnici drugih manjina u državi.

Na upit Mamićeve odvjetnice Jadranke Sloković smije li njega osobno Mamić uvrijediti, Jovanović je rekao ‘može, i to s punim pravom kritizirati mene i moj rad, ali nikada nema pravo mene diskriminirati zato što sam Srbin i da prebire po mojim krvnim zrncima’

– To što je izrečeno je govor mržnje u cijelom svijetu, univerzalno je zlo, i diskriminira pravo jedne manjine. I ne samo da je to izgovorio svjesno, u radijskoj emisiji, već je to ponovio i na svojem svjedočenju na prethodnom ročištu, rekao je Jovanović.

Tužiteljstvo je najavilo žalbu na nepravomoćnu presudu, a za njega je, podsjetimo, zatražilo kaznu zatvora od jedne godine uz mogućnost zamjene radom za opće dobro.

Izvor: Jutarnji list