fbpx

MILANOVIĆ U AZERBAJDŽANU NA POTPISU SPORAZUMA O NOVOM PLINOVODU

Za nekoliko godina Hrvatska bi trebala zarađivati na transpordu i prodaji plina

BAKU – U Bakuu u Azerbajdžanu potpisan je memorandum o realizaciji plinskog koridora kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz te energetski bogate zemlje na jugu Kavkaza. Projekt financira azerbajdžanski konzorcij Shah Deniz, javlja HRT.

Potpisivanju memoranduma o razumijevanju između Azerbajdžana, Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore o suradnji u realizaciji plinovoda Južnog plinskog koridora u jugoistočnoj Europi nazočili su premijeri država, i hrvatski Zoran Milanović.

Ovaj projekt strateški je važan za Hrvatsku. Osim što bismo dobivali jeftiniji plin, Hrvatska se nada zaradi od transporta i prodaje plina europskim zemljama. Konzorcij Shah Deniz izabrao je Transjadranski plinovod za dobavni pravac prema jugoistoku Europe. Tim se plinovodom planira iz jednog od najvećih svjetskih polja plina Shah Deniz II opskrbljivati europsko tržište s 16 milijardi prostornih metara plina godišnje, od čega 6 milijardi za Tursku, a ostalo preko Grčke i Albanije ispod Jadranskog mora prema jugu Italije.

Hrvatsku zanima južni krak tog plinovoda, odnosno njegovo spajanje u albanskoj Fieri s Jadransko-jonskim plinovodom, koji bi prolazio neumskim koridorom do Splita. Taj bi krak bio dug 516 km, hrvatski dio je 250 km, a procijenjena vrijednost investicije je 265 milijuna eura. Očekuje se da će gradnja početi 2015. i teći zajedno s Transjadranskim plinovodom.

Hrvatska bi, zahvaljujući tome, za nekoliko godina mogla zarađivati na transportu i prodaji plina, a hrvatskim građanima bit će osigurana sigurna dobava plina koji će biti među jeftinijima u regiji, piše HRT.

Izvor: Jutarnji list