fbpx

Na svim posudama elektronički čipovi

Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom do 2015. godine svaki će grad i općina u Hrvatskoj morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga morati razvrstavati i sami građani, tvrtke i javne ustanove. U nekim se dijelovima zemlje kontejneri već počinju postavljati.

U Zadru već početkom 2014. godine počinje pilot projekt odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i biorazgradivog otpada iz domaćinstava. Pilot projekt kreće s Novog Bokanjca, čiji će stanovnici ovih dana o tome dobiti obavijest iz zadarske Čistoće.

– Svi korisnici na području Mjesnog odbora Novi Bokanjac do kraja 2013. godine uz postojeće zelene posude, dobit će smeđe posude za odlaganje biorazgradivog otpada bez naknade. U tom razdoblju na sve posude bit će ugrađeni elektronički senzori odnosno čipovi kako bi se mogao evidentirati broj odvoza te prikupljena količina otpada za svako pojedino domaćinstvo. U posude se navedeni otpad odlaže bez nerazgradivih najlonskih vrećica, kaže direktor zadarske Čistoće Tomislav Ćurko, ističući kako će pilot projekt trajati 6 mjeseci bez promjene u cijeni usluge.

Ukoliko građani svoj biorazgradivi otpad ne žele odlagati u za to predviđene smeđe kante, nego ga žele kompostirati, Čistoća je osigurala također i kompostere koji se mogu dobiti bez naknade umjesto posude. Sve se to za sada odnosi samo na Novi Bokanjac, no nakon pola godine kada ovaj pilot projekt zaživi, smeđe kante za biorazgradivi otpad dobit će i ostali zadarski kvartovi.

Iz Čistoće također obavještavaju kako će se posude prazniti prema sljedećem rasporedu:

– miješani komunalni otpad – ponedjeljkom i petkom

– polimeri ponedjeljkom u poslijepodnevnim satima

– biorazgradivi otpad petkom u poslijepodnevnim satima.

– Kako bismo građane što bolje upoznali s predstojećim pilot projektom, do kraja godine bit će postavljeni info pultovi na kojima će se od djelatnika Čistoće moći dobiti sve potrebne informacije, kaže Ćurko naglašavajući kako će štandovi biti postavljeni svakim radnim danom od 9,30 do 16 sati te vikendom od 8 do 13 sati na sljedećim lokacijama:

– ispred Bakmaza od 4.12. do 9.12.

– ispred crkve: od 10.12. do 15.12.

– kod igrališta: od 16.12. do 21.12.

Izvor: ZL