fbpx

Njemački mediji o referendumu: Hrvatska je opet balkanska država!

“Katolici u Hrvatskoj postigli uvjerljivu pobjedu” , objavila je najznačajnija njemačka novinska agencija DPA u vijesti o o ishodu referenduma u Hrvatskoj. Kako prenosi Deutsche Welle, većina njemačkih medija o referendumu pisala je a na način da velike zasluge za rezultat ima utjecaj Crkve na birače u Hrvatskoj, a to je primjedba koja u njemačkoj javnosti nipošto nema pozitivno značenje.

Na portalu queer.de tek javljaju kako je u “balkanskoj zemlji stanovništvo odlučilo zabraniti homoseksualnim parovima stupiti u brak” i kako je to ishod referenduma kojeg je prije svega potakla i podržala tamošnja Katolička crkva, prenosi Deutsche Welle.

Bobert Mappes-Niediek u Berliner Zeitungu svoj komentar o referendumu u Hrvatskoj naslovljava s “Istok Zapada”. Podsjeća kako je posvuda na istoku kontinenta homoseksualnost danas postala tema oko koje se uzbuđuju duhovi i kako zapravo to nije oduvijek bilo tako: “Za vrijeme komunizma su tamošnji zakoni često bili liberalniji nego na Zapadu, a i među građanima je vjerojatno bilo više tolerancije nego u malograđanskoj Zapadnoj Europi poslijeratnog razdoblja.”

“Hrvatska je do sad bila zapad Istoka, nigdje se nije toliko isticala zapadna kultura kao u toj zemlji”, piše komentator Berliner Zeitunga. “Od kako je 1. srpnja pristupila EU, postala je istok Zapada. Kako se čini, ovdje su odlučni i tu ulogu igrati s podjednakim samopouzdanjem”.
Mappes-Niediek citira i protivnike referenduma među kojima su hrvatska vlada i liberalni intelektualci koji upozoravaju kako se Hrvatska ovim referendumom “svrstava u istu liniju sa zemljama poput Bjelorusije, Mađarske i Srbije”. Komentator prenosi da “hrabra vlada” barem želi donijeti zakon o istospolnim zajednicama, ali svoj komentar zaključuje riječima kako će “biti napeto promatrati ishod ove bitke”, prenosi Deutsche Welle.

Izvor: Index.hr/Zdanas