fbpx

Od Nove godine na snazi tri nova građevinska zakona

S prvim danom 2014. godine na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji koji će omogućiti jednostavnije administrativne postupke kako bi se potaknule investicije u građevinskom sektoru. Što se tiče Zakona o gradnji, uvodi se jedna dozvola – građevinska, a izdavat će se na temelju minimalne dokumentacije, odnosno bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa. No, investitor će osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je platio te naknade. U siječnju se uvodi i e-dozvola, najavila je ministrica Anka Mrak – Taritaš, pa nas je zanimalo koliko su naši Uredi spremni na nove internetske platforme.

Iako je resorno ministarstvo najavilo kako će od prvoga siječnja svi postupci vezani za ishođenje dokumenata o gradnji biti vidljivi na internetu, u županijskom uredu nisu informatički opremljeni za e-dozvole. Na početku će ministrica Mrak Taritaš pojasniti što je to e – dozvola:

” e-dozvola znači da će naši građani kad predaju zahtjev, putem web stranice, kao što vide svoj bankovni račun, tako će vidjeti i kad je predan zahtjev za građevinsku, je li se počelo raditi na njoj, je li zahtjev potpun…”

A jedan od ciljeva je učinkovita javna uprava

” da maknemo sivu zonu koja je bila vezana uz dokumente o gradnji, da građani više ne ovise o tome znaju li nekoga u Uredu, itd. “

No, prema riječima pročelnika županijskoga odjela za provedbu dokumenta u gradnji Željka Letinića, e- dozvolama trebat će još dosta vremena da zažive u praksi:

” Ja to i ne znam. Što se tiče e-dozvole mi smo to uveli za rješenje o izvedenom stanju vezano za legalizaciju. Kad su u pitanju građevinske e – dozvole nisam siguran da će to funkcionirati od 1. siječnja. Jer referenti se moraju obučiti za rad na platformama koje nam ministarstvo nije niti dostavilo. Vidjet ćemo.”

Odjel za provedbu dokumenata u gradnji Zadarske županije u novu godinu, bez eventualnih novih zahtjeva za građevinsku, ulazi sa oko 140 tisuća neriješenih predmeta.

Izvor: HRT Zadar/ZDanas