fbpx

OPASNE KEMIKALIJE IZ SIRIJE STIŽU KOD NAS? Milanović: “Da, pregovori su u tijeku…”

Postoji mogućnosti da se na našem teritoriju prekrcaju kemikalije iz sirijskih bojnih otrova

Hrvatska je u pregovorima da se na našem teritoriju prekrcaju kemikalije za proizvodnju kemijskog oružja zaplijenjene u Siriji, što je posao kojeg u ovom trenutku nije bez pogovora spremna prihvatiti niti jedna mediteranska zemlja.

Obznanio je to predsjednik Vlade Zoran Milanović, prvo na predavanju studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pored Opatije, a kasnije i u obraćanju novinarima.

– Ovih dana se u Europi, a i općenito u svijetu, donosi odluka o transportu prekursora. To nisu bojni otrovi. Vozit će ih se na njihovo definitivno uništavanje, vjerojatno negdje na Atlantiku, u organizaciji američke vojske. Ta sredstva se moraju negdje pretovariti. Prema tome, u ovom trenutku u tijeku su konzultacije s čitavim Mediteranom. Mi sudjelujemo u tome i čut ćemo još što o tome misli hrvatska javnost. Znamo da se radi o projektu niskog rizika, ali mislim da ljudi moraju imati sve informacije. U ovome trenutku još nema odgovora. Vidjeli smo što se događalo u Albaniji prije tjedan dana, prema tome, moram to preventivno reći, pozivam na javnu raspravu. Možemo sudjelovati u jednom plemenitom projektu, isto tako i ne moramo, ali hrvatska javnost to mora znati – kazao je Zoran Milanović.

Istaknuo je da je o tome razgovarao i s predjednikom Josipovićem koji je trenutno u Južnoafričkoj Republici.

Na pitanje koju bi korist Hrvatska imala da ustupi teritorij za prekrcaj kemikalija, Milanović je odgovorio – trenutno nikakvu.

– Mi smo članica Ujedinjenih naroda, članica NATO-a, članica Europske Unije. Zemlja koja želi mir u svijetu i trebamo samo izvagati postoje li rizici za Hrvatsku i ima li koristi za Hrvatsku. Nitko nas na ništa neće prisiliti. Trebamo sami izvagati da li to želimo učiniti – rekao je Zoran Milanović.

Izvor: Jutarnji list