fbpx

Paška sirana osvojila pet medalje na World Cheese Awardsu 2013.

Na World Cheese Awardsu 2013. godine, na najprestižnijem svjetskom natjecanju kvalitete sireva, sirevi “Paške sirane” su dobili potvrdu kvalitete osvojivši čak pet medalja u dvije kategorije – zlatnu medalju za sireve “Dalmatinac” i “Mediterano” i u drugoj kategoriji brončane medalje za Paški sir, “Dalmatinac” i “Parenjak

Ovogodišnje natjecanje održano je u engleskom gradu Birminghamu od 27. studenog do 1.prosinca koje je posjetilo više od 80.000 posjetitelja. Na natjecanje je prijavljeno 2.777 sireva iz 34 zemlje čiju kvalitetu je ocienjivalo 220 svjetskih sudaca i stručnjaka iz 23 zemlje i to na temelju uzoraka sireva bez etikete. Oni su radili u timovima od četiri suca i izabrali zlatne sireva kojima se potom sudilo i drugi put. Tek nakon toga je izabrano top 50 sireva u svijetu koji su ovjenčani Super zlatom. Nakon toga Vrhovni sud sastavljen od 12 stručnjaka pred publikom sudi i nakon ovog trećeg kruga odabiru svjetskog prvaka.

Dalmatinac, nakon Paškog sira najprodavanjiji sir “Paške sirane”,je tvrdi miješani sir. Proizvodi se miješanjem ovčjeg i kravljeg mlijeka. Dalmatinac je sir blažeg okusa, malo je mekši od Paškog sira i Pramenka, a odličan je svima kojima je ovčji sir prepikantan. Dalmatinac se često jede kao predjelo uz suhomesnate delicije i tradicionalne proizvode kao što su dalmatinski pršut i slavonski kulen.

Mediterano je novi sir na tržištu, prvi put proizveden 2011. godine. To je sir s kaduljom vrlo aromatičnog okusa i lijepog izgleda koji mu daje kadulja, biljka karakteristična za otok Pag.

Parenjak je mladi, kravlji sir kojeg karakterizira mliječna, bijela boja i idealan je za one koji vole mlađe, mekanije sireve.

Martina Pernar Škunca, pomoćnica direktora “Paške sirane” nije krila zadovoljstvo osvojenim priznanjima: “Ove nagrade su velik uspjeh i potvrda kvalitete sireva “Paške sirane” jer su ih dodijelili najveći svjetski stručnjaci za sireve. Posebno nam je drago što smo dobili zlatnu medalju za sireve Dalmatinac i Parenjak što je velika promocija za naše proizvode. Raduju nas i brončane medalje za Paški sir, po kojem je „Paška sirana” najviše poznata i za sir “Parenjak”.

“Paška sirana” već niz godina osvaja prestižne nagrade za kvalitetu svojih sireva, pa su tako , osim najpoznatijeg Paškog sira, krenuli u proizvodnju drugih vrsta sireva što se pokazalo odličnim potezom i donijelo pregršt priznanja njihovom kreativnom i upornom radu.

Na World Cheese Awardsu 2011. godine Paška sirana je osvojila dvije srebrne medalje za ovčje sireve Paški i Pramenko, zatim srebro za tada novi sir Paške sirane, Mediterano, sir sa paškom slavujom. Sir Dalmatinac je bio nagrađen medaljom, a 2012. godine je dobio priznanje za najbolji sir ovog dijela Europe. Prošle godine je sir Parenjak osvojio srebro.

Paški sirevi danas su postali siguran izvozni adut čemu svjedoči i činjenica da je u 200 američkih specijaliziranih delikatesnih shopova prodano preko 10 tona Paškog sira Paške sirane.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja dodijelilo je Paškoj sirani plaketu i priznanje za najvećeg proizvođača ovčjeg mlijeka za 2009., 2010.,i 2011. godinu.Valja reći da “Paška sirana” ima jedan od najsuvremenijih mljekarskih proizvodnih pogona u Hrvatskoj koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz fondova Europske unije.

Izvor: Zadarski list/ZDanas