fbpx

Petarda ozlijedila noge 14-godišnjakinji na školskom odmoru

U eksploziji zasad još nepoznatog pirotehničkog sredstva u kompleksu srednjih škola Ulici dr. Franje Tuđmana u utorak poslijepodne lakše je ozlijeđena 14-godišnja zadarska srednjoškolka. Maloljetnica je zadobila lakše opekline obje noge nakon što je za vrijeme školskog odmora nepoznati muškarac u neposrednoj blizini aktivirao nepoznatu vrstu petarde i pobjegao. Srednjoškolka je sa opeklinama prebačena u Hitnu pomoć gdje joj je ukazana liječnička pomoć. Obrada događaja je u tijeku, a policija je započela intenzivnu potragu za počiniteljem.

– Moramo utvrditi o kojem razredu i pirotehničkom sredstvu se radilo, a najmanji prekršaj je onaj iz Zakona o eksplozivnim tvarima prema kojemu je počinitelju zapriječena kazna od četiri do osam tisuća kuna, kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je samo dan prije događaja na konferenciji za novinare povodom provođenja tradicionalne akcije „Mir i dobro“ upozorila na opasnost od pirotehničkih sredstava.

– Apeliramo na sve građane, a posebno na roditelje da u ovo vrijeme vode računa o poštivanju zakonskih odredbi, ali i mjera sigurnosti kako bi se izbjegle neželjene posljedice rukovanja pirotehnikom, kazao je Žodan navodeći kako je uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

– U odnosu na rezultate prijašnjih godina broj ovakvih slučajeva je u padu, međutim i jedan izgubljen život i jedno ozljeđivanje s trajnom posljedicom ruši pravi duh božićnih blagdana, kazali su u policiji.

Samo prošle godine zbog nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvom jedna je osoba poginula, 11 je zadobilo teške, a 16 osoba lakše tjelesne ozljede. Zabilježeno je i 18 slučajeva propucavanja objekata.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas