fbpx

Plin u Petrićima !

EVN je priključio naselje Petrići na svoju plinsku mrežu. 430 kućanstava u tom dijelu grada od danas će se grijati na prirodni plin. Prelazak s postojećeg sustava grijanja na lož ulje u sustav centralnog grijanja na zemni plin omogućili su Grad Zadar i EVN Croatia .

Nakon Crvenih kuća, EVN je priključio i drugo veće naselje u Zadru na svoju plinsku mrežu te na taj način uspješno nastavlja dovoditi novi, ekološki prihvatljiv i cijenom pristupačan izvor energije u stanove Zadran, priopćeno je iz EVN-a. Navodi se i sljedeće:

“Rekonstrukcijom postojeće gradske kotlovnice povećana je sigurnost opskrbe i efikasnost sustava centralnog grijanja za 10 posto. Brojna kućanstva smanjit će troškove grijanja prelaskom na prirodni plin kao povoljniji energent a uštede će ostvariti i na godišnjem servisiranju postrojenja i dimnjaka. Kroz ovaj pilot projekt postiže se i smanjenje emisija CO2 za oko 400.000 kilograma na godišnjoj razini, što grad Zadar približava očekivanom smanjenju emisija u okoliš za 20 posto do 2020. godine. Ostvarenje ovog značajnog projekta ne bi bilo moguće bez velike potpore grada Zadra koji je sufinancirao projekt u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.”

Nakon završetka ove faze EVN Croatia nastavlja širiti svoju plinsku mrežu u Zadru gdje je do sad izgrađeno više od 30 kilometara plinovoda. U Splitsko-dalmatinskoj županiji također su započeli radovi na plinskoj distributivnoj mreži u Dugopolju, a prvi korisnici plina u toj županiji očekuju se na proljeće 2014.

Izvor: HRT