fbpx

PODRŠKA KOLEGAMA RTL, Nova TV i Styrija se solidarizirali, neće izvještavati iz stožera “obiteljaša”

Udruga U ime obitelji odlučila je tportalovim novinarima uskratiti akreditaciju za praćenje referendumske noći u njihovu stožeru koji će biti smješten u Hypo centru u Zagrebu, čime je pokazala da je cenzura glavni adut njihova, kako ga zovu, festivala demokracije. RTL televizija, potom i Nova TV te Styrija solidarizirali su se s kolegama iz odbijenih medija i objavili kako neće izvještavati iz stožera U ime obitelji

Tportalovi novinari koji su poslali zahtjev za akreditaciju, dobili su u subotu navečer email kojim udruga U ime obitelji odbija dati akreditaciju. U pismu stoji da su ‘nažalost prisiljeni uskratiti akreditaciju’.

‘Vaš je portal sustavno dezinformirao građane o građanskoj inicijativi U ime obitelji, objavljivao naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te tako otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju.

Također, kao dio uređivačke politike, Vaš je portal sustavno vrijeđao, iznosio neistine(klevetao) i netočno prikazivao izjave, postupke ili namjere predstavnika građanske inicijative U ime obitelji’, stoji u pismu, a dalje se objašnjava kako je akreditacije ‘građanska inicijativa uskratila na inzistiranje brojnih volontera’.

Akreditacije nisu dobili portali Index.hr, Net.hr, tportal te sva izdanja EPH grupe i Novi list ‘jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije’.

Na koncu, U ime obitelji ne dopušta ni Hrvatskoj radioteleviziji javljanje iz stožera, kao ni izvještavanje s lica mjesta.

‘Pretvorivši se u servis aktualne vlasti, HRT je zanemario svoju obavezu da ‘kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet’, stoji u odbijenici upućenoj HRT-u.

Izvor: TPortal.hr