fbpx

Poliklinika će prve pacijente primiti do kraja iduće godine

Radovima na izgradnji 140 milijuna kuna vrijedne poliklinike na Relji konačno se nazire kraj: gotovo 95 posto objekata je završeno, a dovršetak preostalih radova, uključujući i uređenje okoliša s prometnim priključcima, očekuje se najdalje do Uskrsa iduće godine.

Čeka se natječaj

– Moguće je sve to završiti i prije, kada bi se sve idealno posložilo. Objektivno nam treba još dvadesetak radnih dana, no problem je u tome što je dio naših preostalih radova vezan uz uređenje okoliša, a tu još nije raspisan natječaj za izvođača radova – objašnjava nam Stipe Grabić, 27-godišnji voditelj gradilišta iz splitske tvrtke “Abes”, koja je prije dvije godine od tvrtke “Cetina” iz Sinja preuzela podizvođenje svih radova na poliklinici. Mladom inženjeru građevine ovo je prvo gradilište na kojem je službeno šef, a preuzeo ga je od starijeg kolege prije nepuna tri mjeseca.

– Ostalo nam je još montaža električnih utičnica, dovršetak vanjske oborinske i fekalne kanalizacije, dovršetak pristupne rampe za pješake, postavljanje oko 600 kvadrata linoleuma te završni sloj boje na tri etaže – navodi inženjer Grabić.

U obilasku nove zgrade pridružio nam se i šef tehničke službe Opće bolnice Zadar Marko Knez koji je podsjetio da su radovi na izgradnji poliklinike počeli još u studenome 2008. i trebali su biti gotovi u ožujku ove godine, ali su opet prolongirani, tako da novi rok za dovršetak nitko ne zna.

– Sve ovisi o tome kad će Ministarstvo zdravlja raspisati natječaj za izvođača radova na uređenju okoliša. Za njegovu provedbu potrebno je oko mjesec dana te još dva mjeseca za izvođenje radova.
Nakon toga slijedi opremanje zgrade u skladu s potrebama budućih korisnika. Ako se ‘zvijezde’ poklope, poliklinika bi prve pacijente mogla primiti do kraja iduće godine – zaključuje Marko Knez.

Zavod ima zaseban lift

Budući korisnici Poliklinike su zadarska bolnica, kojoj su namijenjeni podrum, prizemlje i dvije etaže, te Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) na četvrtom katu. Naime, ZZJZ ima zaseban ulaz i prijem u prizemlju zgrade odakle se zasebnim liftom stiže na četvrti kat gdje će biti smješteni svi odjeli ZZJZ-a.

Postavljeno 1200 vrata!

Nova zgrada Poliklinike uistinu izgleda raskošno. Ima 22 tisuće kvadratnih metara korisnog prostora (postavljeno je 1200 vrata!) podijeljena na četiri nadzemne i jednu podzemnu etažu. Svaka etaža prostire se na 4500 kvadrata, no sve prostorije na etažama nisu privedene namjeni. Naime, zbog smanjenja troškova projekta oko 4500 kvadratnih metara Poliklinike, što je ravno površini jedne cijele etaže, izvedeni su do faze rohbau. Njihovo uređenje i privođenje namjeni ovisit će o financijskim sredstvima, odnosno potrebama Poliklinike koja bi zadarskom zdravstvu, barem što se tiče prostora, trebala osigurati mirnu budućnost.

Smještaj po katovima

U podrumu buduće Poliklinike smješteni su fizikalna terapija, nuklearna i fizikalna medicina, rendgen, skladište i atomsko sklonište. U prizemlju je prijem (za polikliniku i ZZJZ) centralni laboratorij te hemodijaliza. Na prvom katu su dermatologija, kirurgija, psihijatrija, garderobe i predavaonica (320 kvadrata). Na drugom katu su neurologija, urologija, oftamologija i ORL, a na trećem pulmologija, hematologija, interna i onkološka dnevna bolnica. Poliklinika također ima i garažu za preko 200 vozila.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas