fbpx

Posrnulom tržištu nekretnina novi udar ?

Ionako posrnulo tržište nekretnina od 1. siječnja moglo bi doživjeti novi udar i otići u sivu zonu. Naime u pripremi je novi Zakon kojim se propisuju kazne za prodavatelje vlasnike i oglašivače ako nekretnina nema ishodovani energetski certifikat, a stavljena je u prodaju.

Kako se radi o trošku od par tisuća kuna, oglašivači se boje da vlasnici opterećeni kreditima i smanjenim prihodima, tu novu obvezu neće htjeti platiti, te da će u končanici povući ili neće htjeti staviti svoju nekretninu u javni oglas. Dosadašnja praksa je bila kad se nađe kupac, onda se i nabavi energetski certifikat za tu nekretninu, koji inače kao dokument svi pozdravljamo – kaže nam vlasnik jedne zadarske agencije nekretnina Zoran Marasović:

To će se definitivno negativno odraziti na ionako zamrlo tržište nekretnina, otvorit će se prostor čak za sivo i crno tržište, a nama kao agencijama to je veliki udar, mislim da u mojoj ponudi mogu izbrisati preko 90 posto nekretnina. Imamo svog predstavnika u HGK koji pokušava objasniti zakonodavcu da to nema smisla.

Izvor: HRT/ZDanas