fbpx

POTUKLI SE HDZ-ovci: “Izudarao me pištoljem po glavi, mislio sam da će me ubiti”

Policija ne otkriva detalje sukoba, no akteri su nam ispričali potpuno oprečne verzije događaja

Riječki HDZ potresa skandal kakav još nije zabilježen u povijesti gradskog ogranka te stranke. Dvojica prominentnih članova, Hrvoje Burić i Petar Mance, prošli četvrtak su se potukli, a fizički sukob rezultirao je lakšim tjelesnim ozljedama kod obojice, kao i zabranom pristupa i kontakta s Burićem koju je policija izdala Predragu Manceu. Burić je, inače, gradski vijećnik HDZ-a i kandidat te stranke gradonačelnika Rijeke na prošlim lokalnim izborima, a Petar Mance je suprug također HDZ-ove gradske vijećnice Tee Čaljkušić-Mance.

Prema policijskom izvješću, fizički sukob, koji se tretira kao narušavanje javnog reda i mira dogodio se 28. studenoga u 11 sati na području Bulevarda. Policija za prekršaj iz članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira sumnjiči 49-godišnjaka (Mancea, op.a.) koji je fizički napao 46-godišnjaka (Burića, op.a). Osim takozvane mjere opreza zabrane približavanja, uspostavljanja i održavanja veze s Burićem, protiv Mancea redovnim putem slijedi podnošenje optužnog prijedloga Prekršajnom sudu u Rijeci.

Policija ne otkriva detalje sukoba, no akteri su nam ispričali potpuno oprečne verzije događaja. Hrvoje Burić tvrdi da ga je Mance pratio dok se automobilom vraćao kući, cestom prema Trsatu. Kada je izašao iz automobila, prema Burićevim riječima, Mance ga je napao metalnom šipkom. Udario ga je u glavu, a Burić je, navodno, udarac uspio djelomično blokirati rukom.

– Ne znam koji su razlozi napada, nisam imao nikakvih sukoba ni s njim niti s njegovom suprugom – rekao nam je Burić, napominjući da je slučaj prijavio policiji koja je izuzela dokaze i osumnjičila napadača.

Međutim, Predrag Mance tvrdi sasvim suprotno.

– Burić me je nazvao telefonom i tražio da se nađemo ispred crkve na Trsatu. Budući da sam u tom trenutku bio u voćarni „kod Šegote“, na minutu i pol do Trsata, pristao sam. Krenuo sam prema Trsatu jednosmjernom ulicom i na autobusnoj stanici, zadnjoj prije svetišta, stajao je autobus. Mislio sam ga zaobići s lijeve strane, ali kako vozim džip nisam mogao. Bočno desno vidio sam automobil. Činilo mi se da želi proći, izbacio se ispred mene. Odjednom, preprečio mi je put i otvorio vrata. Vidio sam da je to Burić i mislio da me želi pozdraviti – priča svoju verziju Predrag Mance.

Nadalje, tvrdi Mance, Burić mu se naglo počeo približavati, što je uspio uočiti perifernim vidom.

– Zadao mi je jaki udarac u desnu stranu glave kundakom pištolja. Nakon toga, dobio sam još jedan udarac kundakom u desnu ruku kojom sam se pokušao zaštititi. Pomislio sam da će me ubiti, a pošto sam srčani bolesnik i dijabetičar, shvatio sam da neću uspjeti pobjeći. Počeo sam se braniti i udario sam ga, ali nikakvu šipku nisam imao. Nakon toga, on je pobjegao u auto – tvrdi Predrag Mance.

Sudionici su dali iskaz na policiji, ali Mance tvrdi da je Burić, kao eksponirani političar, uspio priču navući na svoju stranu. Nadalje, tvrdi da je osim lakših ozljeda pretrpio i veliki šok te da je na Hitnu pomoć stigao u predinfarktnom stanju.

Novi list je objavio da je uzrok sukoba to što je Predragova supruga Tea Čaljkušić-Mance napala tu novinu zbog jednoumlja, zbog uređivačke politike da se oko referenduma odrede protiv, što se Buriću nije sviđalo. Međutim, Mance tvrdi da to nije razlog, već da ga je Burić napao jer ga je on prijavio zbog otkrivanja povjerljivih informacija novinarima. Burić, pak, veli da ništa od toga nema veze s istinom te da ni s Teom ni s Predragom nikad nije imao nikakvih sukoba.

Optužbe Predraga Mancea odbacuje kao smiješne.

– Ovo oko pištolja mi je smiješno uopće komentirati. Naravno da nisam imao nikakvog pištolja. Nisam ga zvao na nikakav sastanak, on me je pratio i presreo. Napao me je šipkom koju je, uostalom, policija izuzela kao dokaz. Ja sam njega udario isključivo u samoobrani. Uostalom, ja u ovome nisam ni za što osumnjičen i moj je dosje besprijekorno čist, a takav će i ostati – rekao nam je Hrvoje Burić.

Gradske vijećnica i Predragova supruga Tea Čaljkušić-Mance rekla nam je da nema ništa s tim događajem. Burić kaže da za sada nije dobio nikakve reakcije iz vrha stranke, što ne znači da ih neće biti.

Izvor: Jutarnji list