fbpx

Prigodnim polaganjem vijenaca u more danas se obilježava i Dan pomoraca

Na svetog Nikolu, prigodnim polaganjem vijenaca u more danas se obilježava i Dan pomoraca. “Najveći problemi pomoraca na moru u novije doba su umor i iscrpljenost. To dolazi upravo zbog sve veće konkurencije, rezanje troškova od strane poslodavaca, a u tom smislu smanjivanja broja članova posade, i onda takva posada mora obavljati sve više poslova.” – ističe Voditelj ureda Sindikata pomoraca u Zadru, Luka Mišić.

Sindikat pomoraca položio je vijenac u more u svim većim pomorskim gradovima. Voditelj ureda Sindikata pomoraca u Zadru, Luka Mišić navodi kako u Hrvatskoj ima oko 30 tisuća pomoraca, a samo u Zadarskoj, najpomorskijoj županiji, je njih oko 7 tisuća. Kaže kako su njihovi najveći problemi i dalje vezani uz državnu birokraciju za koju često znaju biti nevidljivi, dok su u poslu kao i većina drugih pogođeni globalnom krizom i recesijom. Birokratski problemi najviše se odnose na razne poteškoće u ostvarivanju prava na mirovinsko i zdravstveno osiguranje te na Zavodu za zapošljavanje.

Iako i dalje vlada opće mišljenje da pomorci dobro zarađuju, to nažalost nije tako, zbog krize su pale vozarine, pa tako i plaće – kaže Mišić.

Izvor: HRT Zadar