fbpx

Prosvjed radnika Croatia Zadar Line: Tražimo povrat imovine i posao!

Pedesetak bivših radnika tvrtke Croatia Zadar Line d.d., nekad jedne od najpoznatijih hrvatskih prijevozničkih tvrtki likvidirane nakon 13 godina stečaja, održali su u četvrtak ispred zgrade Saveza samostalnih sindikata u Zadru prosvjed jer im nisu isplaćene otpremnine u jednom od najduljih stečajeva u Hrvatskoj, kao i zbog toga što su ostali bez radnih mjesta uslijed likvidacije tvrtke.

Najavili su i prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu u siječnju 2014. godine, a pridružili su im se i radnici Elektronike koje je imala sličnu sudbinu.

Od stečajnog upravitelja Frane Negra ponovno su zatražili žurnu isplatu otpremnina u iznosu od 4 milijuna kuna, od Državnog odvjetništva, Uskoka, nadležnih sudova i Vrhovnog suda reviziju privatizacije i stečajnog postupka i okončanje postupaka koji su u završnoj fazi radi povrata imovine i nekretnina “CZL”-a d.d. – starog autobusnog kolodvora u Zadru i autobusnih kolodvora u Obrovcu i Benkovcu, kao i tzv. “kruga” koji je sada u vlasništvu Čazmatransa. Radi se o imovini vrijednoj stotinjak milijuna kuna zbog čeha treba kazneno procesuirati odgovorne za propast te prijevozničke tvrtke, objasnili su pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija i sindikalni povjerenik Ivan Bucić.

Koncesiju na linije Croatia Zadar Line-a dobili su Larus, Laurus, a nakon toga i Čazmatrans pa je zatraženo da se barem dio od osamdesetak nekadašnjih radnika vrati na posao kod tvrtki koje su preuzele koncesiju za prijevozničke poslove.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ZDanas