fbpx

PRVI NESLUŽBENI REZULTATI 64,84 % ZA, 34,56 % PROTIV; U Zadarskoj županiji glasovalo je ZA 62,95% birača, a PROTIV 36,59%

U Zadarskoj županiji glasovalo je ZA 62,95% birača, a PROTIV 36,59%.  Pristupilo je glasovanju  36,28 % birača, do 20 sati obrađeno je 10,15 % listića te je 99,59% važećih listića.

Hrvatski građani su na prvom narodnom referendumu odlučivali o ustavnoj definiciji braka.
Prema prvim neslužbenim rezultatima, nakon 32,92 % prebrojanih glasačkih listića, građani su se izjasnili 64,84 % ZA i 34,56 PROTIV.
Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16h je na birališta izašlo 26,75% birača. Najviše ih je glasovalo u Gradu Zagrebu 35,99%, a najmanje u Ličko-senjsko županiji 17,83%.

ŽESTOKA KAMPANJA

Proteklih su se mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu je inicijativa “U ime obitelji” tvrdila da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok su predstavnici kampanje “Glasaj protiv” držali da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.
PORUKA PREDSJEDNIKA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
Monsinjor Želimir Puljić, pozvao je vjernike da se drže tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. S misnog slavlja nedaleko od Dubrovnika, poručio im je da se na referendumu opredijele ‘ZA’. ‘Digni svoj glas, brate i sestro, pred agresivnim ponašanjem rodne ideologije pa demokratski mirno i staloženo, svjesno uz pomoć pera i papira brani zdrave stavove kršćanske antropologije’, kazao je Puljić.

GUŽVE U MOSTARU

U BiH je do 16 sati glasovalo 3696 građana. Najviše ih je glasovalo u Mostaru, oko 2900. Dok je u Hrvatskoj izlaznost na referendum o braku relativno niska, ispred hrvatskog konzulata u Mostaru cijelu nedjelju je gužva i redovi u kojima građani čekaju kako bi dali svoj glas. U Mostaru je inače registrirano najviše birača u dijaspori, njih čak 4.878. U BiH se inače glasa još u Sarajevu i Banja Luci, a ukupan broj birača s pravom glasa u BiH je 5289.
Hrvatski građani na prvom narodnom referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka, o čemu su se prošlih mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu inicijativa “U ime obitelji” tvrdi da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje “Glasaj protiv” drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

‘ZA’ ili ‘PROTIV’

Na prvom narodnom referendumu je oko 3,8 milijuna birača na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu imalo priliku odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka, odnosno jesu li “za” ili “protiv” da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Podsjetimo, dvojbe oko toga hoće li uopće biti održan referendum prekinute su nakon što je sredinom studenog Ustavni sud utvrdio da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku. Inicijativa “U ime obitelji” pozdravila je tu odluku, dok su udruge čiji je prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ocijenjen neovlaštenim, ustvrdile da se time otvaraju vrata klerikalnoj kampanji.

Izvor: dnevnik.hr/ZDanas