fbpx

Slučaj oca ministra Uprave Arsena Bauka, pretvorio se u nezapamćen pravosudni skandal

Slučaj Republika Hrvatska protiv bračke tvrtke Kavadur, u kojoj je direktor i odgovorna osoba Miro Bauk, otac ministra Uprave Arsena Bauka, pretvorio se u nezapamćen pravosudni skandal. Evo činjenica.

Državni inspektorat podnio je 2005. i 2007. godine prijavu Državnom odvjetništvu protiv Kavadura te zatražio regresnu tužbu po Zakonu o obveznim odnosima za štetu od 6,2 milijuna kuna zbog nezakonite eksploatacije kamena na polju Banja na Braču.

Državno odvjetništvo podnijelo je supetarskom sudu dvije tužbe koje su nakon pet ročišta u jednom i tri ročišta u drugom spojene. Koncem listopada 2009. godine tadašnja predsjednica suda Sanda Crljen Ivančić donosi rješenje o prekidu postupka zbog zahtjeva tuženika, tj. Kavadura da Vladino povjerenstvo utvrdi pravilan izračun.

Postupak protiv Kavadura u prekidu 1500 dana!

Povjerenstvo nije ništa izračunalo, nego se Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom proglasio nenadležnim jer bi se pravilan izračun odnosio samo na postupke u kojima država utvrđuje vlasništvo, a što ovdje nije bio slučaj. U travnju 2010. godine Državno odvjetništvo zatražilo je nastavak postupka, no od tada pa do neki dan supetarski sud nije napravio nijednu radnju u predmetu. Postupak je u mirovanju nevjerojatnih 4 godine i zamalo dva mjeseca ili 1500 dana, dok je zahtjev Državnog odvjetništva za nastavkom postupanja podnijet prije 3 godine i 8 mjeseci ili nekih 1320 dana.

Država nema za liječnike, nastavnike i branitelje, a slučaj potraživanja 6,2 milijuna kuna – stoji

Podsjetimo, radi se o utjerivanju potraživanja države koja trenutno bilježi mega rupu u proračunu od preko 6 milijardi te su upitne plaće korisnika državnog proračuna. Država nema za liječnike, nastavnike i branitelje, a slučaj RH protiv Kavadura, tvrtke u kojoj je zaposlen otac ministra Bauka, stoji u prekidu 1500 dana, dok sudovanje traje više od 8 godina ili gotovo 3000 dana!

S obzirom na protek vremena, spor od 6,2 milijuna kuna narastao je za pripadajuće zatezne kamate pa u ovom trenutku vjerojatno teži i više od 10 milijuna kuna.

Sutkinja zakazala ročište nakon intervencije predsjednika splitskog suda i Indexa

Indexova kontrola utvrdila je da bi predmet protiv Kavadura ležao tko zna još koliko zakopan u najdublju bračku škrapu da nismo postavili pitanje o nepostupanju supetarskog suda novom predsjedniku Županijskog suda u Splitu Marijanu Miletiću koji je u posljednja dva mjeseca obavio dvije inspekcije suda na Braču. Kako je moguće da se nije utvrdila nevjerojatna pasivnost suda koji u 1320 dana nije našao vremena i prostora da odluči o zahtjevu Državnog odvjetništva?!

Odgovor, koji smo dobili, šokirao nas je. U te dvije kontrole koje je obavio predsjednik Miletić predmet Kavadur uopće nije dan na uvid, premda je supetarskom sudu najavljeno da pripreme sve predmete starije od tri godine! A Kavadur je star osam godina!

Predsjednica supetarskog suda: Predmet se vodio kao riješen i nije bio među “živim” spisima

Kako je to bilo moguće, Indexu je otkrila predsjednica supetarskog suda Katarina Heinrich, koja tu dužnost obnaša od početka 2012. godine i odlaska sutkinje Sande Crljen Ivančić na Upravni sud u Splitu.

“Slučaj je kompjuter vodio kao mrtav. Bio je prekinut i nije bio na popisu živih predmeta jer nije dobio broj. Kada je rješenje o prekidu postupka postalo pravomoćno, slučaj se evidentirao kao riješen. Kada je došao zahtjev Državnog odvjetništva, predmet je trebao dobiti novi broj i biti stavljen u rad, no to se nije dogodilo”, kazala nam je sutkinja Heinrich.

Zašto je sutkinja Crljen propustila obaviti te radnje u godinu i osam mjeseci, koliko se još zadržala na sudu u Supetru, nažalost, nije nam poznato. Pokušali smo u nekoliko navrata doći do sutkinje, ali nam se nije javila. Nakon prelaska na Upravni sud, natjecala se i za predsjednicu, ali nije prošla. Žalila se.

“U Supetru radimo u neizdrživim profesionalnim uvjetima”

Nakon sutkinje Crljen predmet Kavadur zadužila je sutkinja Tea Lolić Prenc. U gotovo dvije godine nije napravila nijednu radnju, sve donedavno i intervencije predsjednika splitskog suda koji je postupao temeljem Indexovog upita.

“Sutkinja je zadužila tisuću spisa i nije se snašla. Svakako je propust što se nije nastavilo sa suđenjem, ali mi jednostavno s ovim brojem sudaca ne možemo raditi dinamikom koja se od nas očekuje. Mi se zaista trudimo koliko možemo, ali u Supetru radimo u neizdrživim profesionalnim uvjetima”, kazala nam je predsjednica bračkog suda.

Supetarski sud reinkarnira spis koji je mrtav 1500 dana!

Otkrila nam je i kako Državno odvjetništvo nije u tužbi utvrdilo visinu štete od 6,2 milijuna kuna već su ostavili prostor za naknadno utvrđenje! Predsjednica Heinrich kazala nam je i kako će se morati obaviti vještačenje, jer to u ovih osam godina nije napravljeno. To samo znači da će put do naplate državnih potraživanja još biti dugotrajan i trnovit.

Više će svakako biti poznato nakon što sud 24. siječnja 2014. godine, u prvoj raspravi zakazanoj nakon prekida otprije 1500 dana, reinkarnira predmet Kavadur sa svog Odjela patologije za umrle spise. Kako nam je otkrila predsjednica Heinrich, slučaj Kavadur nije jedini s takvom “nesretnom” sudbinom.

Pitanje bez odgovora: Kako je Index mogao ono što nije moglo Državno odvjetništvo?

Pitali smo Državno odvjetništvo da nam obrazlože zašto nisu utužili naznačeni iznos, no odgovor nismo dobili. Pitali smo ih da nam objasne kako je moguće da Index zatraži nastavak postupka prekinutog prije 1500 dana i da u tome uspijemo, što je Državnom odvjetništvu bili neizvedivo više od 1300 dana. Ni na to pitanje nismo dobili odgovor. Uputili su nam se da se javimo Županijskom sudu. I jesmo i što se tiče njih, rezultati su odmah bili vidljivi, što se za rad Državnog odvjetništva ne može reći.

Bajić u zatvor spremio Sanadera i Vidoševića, a u slučaju Kavadur bio potpuno nemoćan?!

Kako je moguće da Mladen Bajić, koji je u zatvor spremio Ivu Sanadera, Nadana Vidoševića i čitav niz HDZ-ovih direktora javnih poduzeća, nije bio u stanju podsjetiti supetarski sud da uzmu u rad jedan u svojoj naravi prilično banalan predmet regresne tužbe?

Krije li se možda u takvom ležernom pristupu tajna zašto je Mladen Bajić za SDP bio loš dok su bili oporba, a onda je najednom, kada su došli na vlast, bio odličan glavni državni odvjetnik kojem će se sigurno rado dati još jedan mandat?

Slučaj Kavadur najbolje pokazuje s kolikom se neefikasnošću država bori u naplati svojih potraživanja. Osam godina sudovanja, četiri godine prekida, predmet je zakopan (!), inspekcije višeg suda ne mogu ga ni dobiti na uvid, za njega ne zna ni uredujuća sutkinja, Državno odvjetništvo pasivno gleda i čeka ne zna se što.

Zašto Državno odvjetništvo nije tražilo da Kavaduru sudi drugi sud?

Pitali smo Bajićeve ljude zbog čega nisu tražili da se predmet dodijeli u rad drugom sudu kada je postalo evidentno da supetarski sud nema sposobnosti suditi predmet protiv firme tate Bauka. Prošla je prva godina, druga godina, prođe i treća, sud ne radi, a Državno odvjetništvo pravi se nevješto i ne koristi mehanizme koji stoje na raspolaganju. Odgovor nismo dobili.

Kada se provjeri vremenski slijed sudskog postupanja, ispada da se na tužbi države protiv Kavadura još nešto i radilo dok je Arsen Bauk bio mladi partijaš u usponu. Dvije godine nakon što je postao saborski zastupnik došlo je do prekida postupka. U ostale dvije godine njegovog mandata u Saboru te ove dvije ministarske godine nije se napravilo apsolutno ništa, a kao da to nije bilo dovoljno, predmet se čak i sakrio od kontrola višeg suda, odnosno, nije im bio dostupan.

Izvor: Index.hr