fbpx

Stigla gripa – potvrđen prvi slučaj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako je 11. prosinca 2013. godine laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni. U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo utvrđen je virus influence tipa B u uzorku pacijenta sa simptomima gripe koji se javio u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, bilježe se sporadični slučajevi oboljenja. U Europi cirkuliraju virusi gripe A i B.
Cjepivo protiv gripe koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva RH sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B.

Cijepljenje protiv gripe ove je godine u Hrvatskoj započelo 18. studenog i građani se i nadalje mogu cijepiti. Cijepiti se možete u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine, u županijskim zavodima za javno zdravstvo te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Podsjećamo da je cijepljenje preporučeno za: sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju, sve osobe koje imaju kronične bolesti (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, šećernu bolest), neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (npr. osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (npr. kemostatici, kortikosteroidi), bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe te za zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima – objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 Izvor: Hrt