fbpx

Stotinu zadarskih učenika želi učiti – ruski jezik

Odsjek za ruski jezik i književnost bio je jedan od prvih odjela koji je osnovan na Filozofskom fakultetu u Zadru, još 1956. godine. Pa ipak, malo se u javnosti znalo o zadarskoj rusistici, koliko se čuje u zadnje vrijeme, možda zbog toga što je ruski jezik, za razliku od nekada, postao vrlo popularan pa i “atraktivan” jezik, ali i zbog aktivnosti samoga Odsjeka.

Kroz projekt “Zadarska rusistika” na Odsjeku promoviraju rusistiku, ali i Zadar i Hrvatsku u samoj Rusiji, inače vrlo perspektivnom i poželjnom turističkom tržištu. Odsjek koji djeluje u sastavu Odjela za kroatistiku i slavistiku dobro surađuje sa Sveučilištem u Moskvi tako da stalno imaju gostovanja ruskih profesora u Zadru, a i ruski studenti dolaze na zadarsku rusistiku, kao i zadarski studenti u Moskvu jer i oni tamo imaju jednu malu grupu kroatista – kaže doc. dr. sc. Rafaela Božić, predstojnica Odsjeka za ruski jezik i književnost.

Dobra upisna kvota

– Nekada taj studij nije bio toliko popularan jer ljudi nisu vidjeli neku perspektivu u studiranju ruskog jezika. Uglavnom se studiralo zbog ruske književnosti. Danas imamo potpuno suprotnu situaciju – vrlo smo popularni, svake godine zanimanje je sve veće i traži se, kako bi se to reklo, mjesto više, ali s obzirom na kadrovsku opremljenost i stanje na tržištu imamo dobru upisnu kvotu, to je negdje od 35 do 40 mjesta na diplomskoj i prediplomskoj razini, odnosno oko 200 studenata u petogodišnjem razdoblju trajanja studija prema Bologni – ističe dr. Božić.

Ipak, interes za ruskim jezikom još se ne pokazuje kroz njegovo učenje u srednjim školama, ali i to bi se, prema svemu sudeći, uskoro moglo promijeniti.

– Ove je godine Odsjek sklopio ugovor s Hotelijersko-turističkom školom u Zadru o suradnji. Naime, lani su Grad i Županija, Sveučilište u Zadru i zadarske srednje škole željeli uspostaviti suradnju oko učenja drugog i trećeg stranog jezika. Mi smo uspostavili kontakt s Turističkom školom i prošle godine smo odradili jedno ogledno predstavljanje ruskog jezika, da bismo ove godine predložili da ne čekamo na ostale, nego da napravimo nešto sami.

Tako smo školi ponudili besplatni tečaj ruskog jezika pod stručnim mentorstvom. Anketa koju smo proveli pokazala je da se 100 učenika javilo za učenje ruskog jezika, što je bilo veliko iznenađenje za sve. Već sada imamo pokazatelje da je to doista vrijedan projekt jer će ti učenici biti naši turistički radnici za nekoliko godina, i moći će se sporazumjeti na ruskom na jednoj visokoj razini. Rusija je zbilja jedno golemo tržište, samo Moskva ima 15 milijuna ljudi.

Neće svi putovati, ali to je jedna država koja raste zadnjih godina, ima perspektivu i stalno idu k nečem višem. Takav su narod koji žele sebi priuštiti ako imaju novac i žele putovati i vidjeti. Žele iskusiti svijet i to ne čistim hedonizmom već jednom kulturom učenja o destinaciji, a u tome im mi u Hrvatskoj zbilja imamo što pokazati – kaže dr. Božić.

Projekt zadarske rusistike u sebi obuhvaća više zanimljivih projekata. Čak su i terensku nastavu osmislili na način da ne moraju uvijek putovati u Rusiju, što bi bilo zanimljivo, ali i skupo, pa odlaze u zadarsku okolicu na manje poznata odredišta i tamo “glume” ruske turiste i domaćine koji ih na ruskom jeziku vode kroz zanimljivosti.

Slave i ruske Nove godine i priređuju razna zanimljiva predavanja, a pokrenuli su i web-stranicu www.zadarskarusistika.org na kojoj komuniciraju zadarski i ruski studenti.

– Turistička promocija ipak nije naš posao, ali možemo pomoći onima koji se time profesionalno bave. Naša je ideja pokazati da znanost nije odvojena od života i da humanistički studiji nisu teret društvu, nego da jako puno mogu pridonijeti. Ne želimo biti znanstvenici koji su odvojeni od života, nego sudjelovati sa svim onim što znamo i saznajemo za svakodnevni boljitak u zajednici. Nešto poput društvenog servisa.

Svatko tko dođe na tu stranicu, bio on Rus ili neki naš bivši student koji sad radi u nekoj turističkoj agenciji pa želi ponuditi neku novu ekskurziju, može pronaći nešto zanimljivo, nešto što ga može potaknuti na neki novi projekt. Otvoreni smo za suradnju i s turističkom zajednicom, u svemu što mi možemo pomoći u okviru naše profesije – kaže doc. dr. Rafaela Božić.

Omele ih vize

Značajniji dolazak ruskih turista u zadnje su vrijeme omele vize, ali to se moglo riješiti kao što Turci rade, da se viza dobije kad se sleti na pulski, zadarski, splitski i dubrovački aerodrom. Zadar je za Ruse praktički neotkriven i možda najzanimljiviji zbog blizine nacionalnih parkova, za koje svi znaju, i svoje zanimljive povijesti.

 Izvor: Slobodna Dalmacija