fbpx

Svi se slažu da brdo troske treba maknuti, a ono i dalje stoji

Potpredsjednik Skupštine Tomislav Šarić (HSP AS) pitao je župana što je sa šibenskom troskom u Biljanima. Tri godine su prošle od kad se u Ravnim Kotarima stvorilo crno brdo s oko 100 tisuća tona materijala, a nema naznaka, kaže Šarić, kada će se to maknuti.

– Bilo je i nekoliko istraživanja o štetnosti te troske za ljude i okoliš. Neka istraživanja tvrde kako štetnosti nema, no Eko udruga Ravni Kotari tvrde da je materijal čak kancerogen. U svakom slučaju, ovim brdom narušen je krajobraz, a u neposrednoj blizini nalazi se i Nadin čijim vinima se dičimo i nazivamo ga najekološkijim mjestom, dok u pozadini svega toga strši ovo crno brdo. Taj otpad treba ukloniti, pa pitam župana je li Županija u tom smislu išta poduzela, budući da se Kotarani boje da će to brdo zauvijek tamo ostati.

– To pitanje nije u nadležnosti Zadarske županije, no mi smo ipak u vezi s tim dostavili nadležnim institucijama upit, na koje nam je odgovoreno kako nema štetnosti za zdravlje i okoliš. Ja sam isto mišljenja da tu trosku treba maknuti, odgovorio je župan.

Izvor: Zadarski list/Zdanas