fbpx

U Piniji privatna lučica od 70 vezova?

Široka uvala između Punta Skale i Punte Radman u Petrčanama uskoro bi trebala početi mijenjati svoj izgled. S jedne strane, s one uz središte mjesta planirano je nasipanje mora, uređenje šetnice i trga, gradnja nekoliko lukobrana i sustava školjera za sprečavanje jakih udara tramontane. Ovaj plan već neko vrijeme priprema gradska uprava Zadra, ishodila je već potrebna rješenja i dozvole za estetsko uređenje 250 metara dugog i 40-70 metara širokog obalnog pojasa. Ne zna se kad ća se s tim u realizaciju, kad će Grad Zadar kao investitor naći sredstva za ovaj projekt, ali planovi su tu.

Nešto slično priprema se i s druge strane, na Punti Radman. Upravo je u proceduri zahtjev tvrtke Intermod da se na sjevernom dijelu Punte, u sklopu hotelskog kompleksa Pinija, obavi nekoliko zahvata koji bi bitno primijenili sliku ovog dijela obale. Tamo sada postoji kameni mul dug pedesetak metara s velikim zidom, a malo dalje je jedan trošni drveni mul. Investitor, dakle vlasnik hotela Pinije tvrtka Intermod, odnosno Ante Kovačević i partneri, namjeravaju na ovom dijeli izgraditi malu marinu. Išlo bi se na rušenje postojećeg drvenog mula, te kamenog zida na postojećem mulu koji sada razdvaja obalu na dva dijela. Umjesto toga uredila bi se šetnica širine šest metara, produžio lukobran sa zaštitom od valova, a potom postavila dva plutajuća gata za privezište brodica. Predviđeno je da ukupan broj priveza bude 77 brodica, s tim da je 71 mjesto za brodove do osam metara, a šest za one veće do deset metara dužine. Na ovaj način bi se u biti ovom dijelu obale dao novi sadržaj i to na dijelu koji dosada nije bio dovoljno iskorišten.

Ovo je vrlo zanimljiva ideja, no nije još potpuno jasno kako će to u konačnici krenuti u realizaicju. Naime, Ministarstvo zaštite okoliša može na zahtjev Intermoda izdati suglasnost o utjecaju ovog projekta na okoliš, ali to ne znači da je s tim sve riješeno. Riječ je o tome da je gradnja u obalnom pojasu, u pomorskom dobru, za privatne investitore vrlo komplicirana stvar. Pogotovo kad se zna da je ministar Dončić upravo najavio skoru izmjenu Zakona o pomorskom dobru.

Izvor: Zadarski list/ZDanas