fbpx

UKRAJINSKA POLICIJA SE POVLAČI Ministar: “Nećemo jurišati na trg”

Ukrajinska specijalna policija odustala je od pokušaja da istjera antivladine prosvjednike sa kijevskog Trga neovisnosti, koji danima prosvjeduju protiv odluke vlasti da učvrsti veze s Rusijom umjesto jačanja odnosa s Europskom unijom. Ukrajinski ministar policije dao je čvrsto obećanje da neće koristiti silu.

Policija se povukla iz gradske vijećnice nakon pokušaja da izbaci prosvjednike, javlja BBC.

– Zahtijevam od svih smirivanje strasti. Nećemo jurišati na trg. Nitko vam neće oduzimati pravo na mirne prosvjede, no nemojte ignorirati prava drugih građana.

Postoje izvješća o policijskoj uporabi sile. KyivPost javlja da su policajci tukli prosvjednike palicama.

Ukrajinska specijalna policija rano jutros je pokušavala uhititi prosvjednike nakon što je uspostavila kontrolu nad dijelom trga koji su zauzeli demonstranti.

Policija je uništila barikade koje su prosvjednici podignuli prije deset dana. Sukobi su izbili dok je pokušavala uhititi neke od prosvjednika.

Ukrajinska posebna policija ušla je u srijedu u gradsku vijećnicu u Kijevu kako bi pokušala izbaciti provjednike koji su zauzeli zgradu u nedjelju, kazali su prosvjednici.

Ispred zgrade došlo je do sukoba prosvjednika i policije, a demonstranti su iz zgrade uzvratili vodom iz vatrogasnih crijeva.

Vitalij Kličko, bivši boksački prvak i jedan od vođa oporbe, pozvao je građane Kijeva da ih podrže i dođu na Trg.

– Nakon današnjih događanja, vlasti su izgubile priliku da s nama pregovaraju na civiliziran način. Obraćam se svim građanima Kijeva. Dođite, jedino zajedničkom borbom možemo izboriti naša prava, rekao je Kličko.

Izvor: Jutarnji list