fbpx

Većinu desnici u Zadru donose Plovanija, Stanovi, Crno, Musapstan…

Kako glasuju Zadrani, koji dijelovi grada su “lijevi”, a koji “desni”, koja je poveznica između profila glasača i kvarta gdje živi… pitanja su koja su bila u fokusu predavanja “Za koga glasaju Zadrani, glasačke preferencije u prostoru grada”, koje je u Gradskoj knjižnici Zadar održao dr. Sven Marcelić s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

– Izborne jedinice Poluotok, Višnjik, Vruljica, Jazine II, Mali Iž, Voštarnica, Brodarica, Premuda i Molat na svih su se proteklih pet izbora izjasnili za ljevicu, za razliku od Plovanije, Stanova, Crnog, Musapstana, Dračevca, Gaženice, Rave (jedini otok), Crvenih kuća i Arbanasa, koji su svoje glasove dali desnoj političkoj opciji. Zanimljivo je i istaknuti kako su dva kvarta na Bilom brigu sve ove izbore glasovali u suprotnosti jedan s drugim, jedan kvart lijevo, a drugi desno, iako se dodiruju, nastavio je Marcelić

Analizirajući podatke dr. Marcelić je došao do zaključka da se izbori dobivaju u onim neodlučnim kvartovima, koji u ovih proteklih pet izbora nisu pokazali kontinuitet u davanju svojih glasova isključivo jednoj političkoj opciji.

Izvor: Zadarski list/ZDanas