fbpx

Vlada je iz procedure povukla prijedlog novog Zakona o radu

Od izmjena Zakona o radu nije se odustalo, nego su potrebna daljnja usklađivanja, izjavio je novinarima u Saboru ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Prema informacijama koja je Hina dobila iz Ministarstva rada, zakon se povlači kako bi se provele konzultacije s Europskom unijom. Iz ministarstva tvrde da moraju provjeriti usklađenost zakona s propisima EU, u ovom slučaju s devet direktiva s područja radnog zakonodavstva.

“Obzirom na zakonski rok u Saboru, da od 15. traje sjednica Sabora, a Zakon o radu treba ići u dva čitanja, imamo vremena da sjednemo za stol i još, ako treba, neke stvari razmotrimo i promijenimo. Dakle, on bi trebao ići negdje u siječnju”, rekao je Mrsić.

“Samo uzimamo time-out”

Sindikate koji su se nakon godinu dana povukli iz pregovora o izmjenama ZOR-a Mrsić je pozvao da se vrate za pregovarački stol.

“Uzimamo jedan time-out da sa svima sjednemo za stol i porazgovaramo o tome kakav trebamo Zakon o radu, treba li neke stvari u njemu promijeniti. Ne odustajemo od Zakona o radu, ali shvaćamo da su potrebni još određeni razgovori i pregovori.”

“Nismo se uplašili”

Zanimalo je novinare i jesu li se u Vladi možda uplašili sindikalnih prijetnji prosvjedom i generalnim štrajkom.

“Ne, nismo se uplašili sindikalnih prijetnji. S obzirom da Zakon o radu treba ići u dva čitanja, onda nije logično da prvo čitanje bude sada, a onda u siječnju sljedeće čitanje. Želimo omogućiti svima, tko god ima nešto reći o Zakonu, da ima vremena da to kaže. Nismo se uplašili nitio sindikata, niti prosvjeda jer je sasvim jasno da Zakon o radu trebamo donijeti.”

Mrsić vjeruje da još ima prostora za pregovore o otvorenim pitanjima, dok na pitanje je li Vlada spremna odustati od uvođenja 56-satnog radnog tjedna

“Vlada je predložila prijedlog koji je srednji put između prijedloga sindikata i poslodavaca koji kaže do 56 sati bez kolektivnog ugovora, između 56 i 60 sati s kolektivnim ugovorom. O tome možemo razgovarati. Niti sindikati nisu protiv toga da se u Hrvatskoj uredi radno vrijeme na drugačiji način nego sada. Dakle da se neravnomjerno rasporedi, a to znači da se u jednom tjednu radi više od 40 sati, a da se u roku od 4 mjeseca to vrijeme ‘ispegla’ i da se u prosjeku radi 40 radi, samo je pitanje na koji način – s ili bez kolektivnog ugovora. Možemo sjesti za stol i o tome razgovarati”, zaključio je Mrsić.

Sever: Vlada nema argumente

Sindikalni predstavnici za odluku da se ZOR povlači doznali su iz medija, kaže za Index Krešimir Sever. To je samo još jedan pokazatelj, ističe Sever, da u Hrvatskoj nema socijalnog dijaloga. “Mi se uopće ne čujemo. A kad smo i pregovarali o ZOR-u, oni nisu imali svoje argumente za predložene promjene, dok na naše argumente nisu imali kontra argumente”, kaže Sever.

Obrazloženje da se prije donošenja novog ZOR-a Vlada mora konzultirati s EU za Severa nemaju smisla. Sindikati, naime, i dalje ističu da je aktualni ZOR usklađen s europskom pravnom stečevinom, te da nema nikakve potrebe za njegovom promjenom. “Da zakon nije bio usklađen sa stečevinom EU, mi ne bi završili pregovore, niti bi Hrvatska danas bila članica EU”, kaže Sever.

Od najavljenog prosvjeda sindikati ne odustaju. Na Markovom trgu pojavit će se lideri i povjerenici sindikalnih središnjica, te aktivisti sindikata. Također, Sever najavljuje i da će sindikati prikupiti od svog članstva stavove o izjašnjavanju za opći štrajk.

“Ako se prijedlog izmjena ZOR-a sada povuče, to će biti prvenstveno glas razuma, ali sigurno je na to utjecalo i najavljeno sindikalno djelovanje. Vlast mora biti sigurna da mi nećemo stati. Ova Vlada je ubila socijalni dijalog, prevarila radnike, sve nas je prevarila jer nisu izvršili predizborna obećanja. Međusobno su zavadili sve što su mogli. Oni stalno traže opravdanja za svoje postupke, a nama je od svakog njihovog postupka sve gore i gore. Možda su shvatili da im je ovo ipak malo previše. Vlada bi sad trebala smireno sjesti za stol, suspregnuti svoju sujetu i povući ne samo ovaj zakon, već i Zakon o povremenim poslovima koji radnike također baca na milost i nemilost poslodavcu”, kaže Sever.

Sutra prosvjed na Markovom trgu

Sindikalci su jučer, upravo zbog Zakona o radu, najavili prosvjed na Markovu trgu za sutra s porukom da će na nasilje vladajućih odgovoriti koristeći sve zakonske mogućnosti. Prošli tjedan zatražili su i ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića zbog jednostrano nametnutih rješenja u novom ZOR-a.

“Mrsić je predlagao da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno. Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora. Time je pogazio svoju riječ i potpis u vezi zahtjeva SSSH i NHS o rasporedu radnog vremena”, kazali su predstavnici sindikalnih središnjica prošlog tjedna.

Izvor: Index.hr