fbpx

Zadarski profesori: Neka se Vlada odrekne prijevoza

Neka se Vlada odrekne na mjesec dana svojih službenih automobila i vozača, naše plaće su već srezane i male – neki su od komentara zadarskih profesora, nakon jučerašnjeg dopisa Ministarstva obrazovanja kojim su obaviješteni da će im naknada za prijevoz za prosinac biti isplaćena u siječnju, a božićnice ove godine neće biti.

Županijskog povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Jeru Bilana dopis Ministarstva neugodno je iznenadio. Napominje kako to je veliki udar za ionako osiromašeni džep prosvjetnih djelatnika, koji u jednom danu znaju odrađivati nastavu u više udaljenih škola.

“Mi imamo pet srednjih škola koje nisu u gradu, a one se nalaze u Obrovcu, Gračacu, Benkovcu, Pagu i Biogradu i zaposlenici tih škola svakako puno troše na prijevoz, nije u redu da oni od svoje plaće financiraju prijevoz do svojih radnih mjesta, sustav školstva je specifičan jer naši djelatnici rade na više mjesta.” – kaže Bilan napominjući kako je za neke profesore putnike to udar od nekoliko tisuća kuna i to baš u mjesecu prosincu, kada svi imamo najveće izdatke zbog blagdana.

Dopisom Ministarstva ogorčeni su i anketirani zadarski profesori:

“Ja živim pet kilometara od škole, znači svaki dan ja to moram financirati iz svog džepa, što ću reći svojoj djeci, moram njima platiti dom, menzu, moram im dati za knjigu, sve su nas odrezali, a plaće su nam ispot dostojanstva; Evo poručujem Vladi da se s obzirom na uštede prijevoza, profesora, nastavnika, državnih službenika, neka se i oni odluče na takvu gestu, pa se u ovih mjesec dana odreknu svojih službenih automobila, vozača…”

 Ovo nije put, ako želimo biti zemlja znanja, poručuje na kraju Bilan najavljujući nove sindikalne borbe.

Izvor: HRT Zadar/ZDanas