fbpx

Zadarski Superman je spreman poletjeti!

Gotovo da je za svaku pjesmu albuma postojalo šest, sedam različitih verzija, a studijski rad na pojedinoj pjesmi je znao potrajati i po šest mjeseci, sve dok god ona nije zazvučala onako kako sam ja to zamislio, naglašava Roko čiji je singl “Superman” do sada dobio pozitivne kritike Arsena Dedića, Zdravka Šljivca, a stigla je i ponuda iz DC Enterteinmenta

Zadarski kantautor Roko Pastuović ovih je dana izdao singl i video spot “Superman” kao najavnu pjesmu svog istoimenog albuma koji uskoro izlazi. Glazbu i tekst napravio je sam, aranžman je radio Mile Kršlović-Mariantti, a za gitarom je bio Renato Renči Babić. Izradu video spota potpisuju: Darko Pastuović za kamerom, Nediljko Sirić-Sirko koji je radio specijalne efekte, Marko Kujundžić montažu, a u spotu, osim Roka, sudjeluje i dječak Mateo Gruban koji glumi pjevačevu dječju verziju. Lokacije snimanja bila su mjesta Ljubač i otok Pag. Inače pjesma je nastala prije tri godine dok je sam rad na albumu trajao godinama. Roko naglašava kako ništa nije htio prepustiti slučaju te se studiozno upustio u stvaranje albuma, radeći čak šest, sedam verzija za svaku pjesmu prije konačnog odabira. Sada, nakon niza godina napokon može odahnuti – Superman je spreman poletjeti!

Dedić iznenađen kvalitetom materijala

Ozbiljan si kandidat u rubrici “Najduži rad na stvaranju albuma”.

– Da (smijeh), bilo je to jedno zaista dugo putovanje koje se sastojalo od tisuća sati u studiju, snimanja zborova, instrumentalista, neprospavanih noći… Gotovo da je za svaku pjesmu albuma postojalo šest, sedam različitih verzija, a studijski rad na pojedinoj pjesmi je znao potrajati i po šest mjeseci, sve dok god ona nije zazvučala onako kako sam ja to zamislio. Mislim da su neke stvari predodređene i da je album zgotovljen onog trenutka kad sam ja postao spreman za izazov koji mi predstoji.

Koliko čujem za tvog “Supermana” su čuli i neki domaći i svjetski glazbeni velikani i pozitivno ga ocijenili?

– Da, za sada su album poslušali Arsen Dedić i Zdravko Šljivac, kada govorimo o hrvatskom govornom području. Strepio sam što će reći Dedić, no njegova izjava je bila na tragu iznenađenosti kvalitetom materijala i produkcije, a Šljivac, koji vodi i TV glazbenu emisiju na HRT-u, je rekao da mu se materijali sviđaju i da bi me volio čuti i vidjeti uživo na koncertu.

Ponuda DC-a

Kako sam kao “probni balon” jednu svoju pjesmu na engleskom jeziku postavio na jedan Internet portal, dobio sam ponudu za suradnju od vlasnice DC Enterteinmenta, tvrtke čije djelovanje je fokusirano prije svega na Kanadu i SAD, no pokrivaju i globalno tržište, a koji su htjeli za početak pjesmu promovirati u 40 zemalja, što sam ja do daljnjeg odgodio jer smatram da je jako bitno najprije imati bazu kod kuće, što tek moram napraviti. Moram priznati da mi je super to što nakladnik koji izdaje stripove i filmove o Supermanu također ima iste inicijale “DC”. Nakon kratkog vremena javio mi se iz SAD Loris Holland, producent, aranžer, orkestrator, voditelj gospel zbora koji je surađivao s Whitney Huston, Arethom Franklin, Carlosom Santanom, Mary J. Blidge, a trenutno radi na albumima Mariah Carrey i Celin Dion, te sam od njega dobio službeni “endorsment” ili “službene preporuke” kao i od Gerryja Browna, čovjeka koji desetljećima surađuje sa Stevijem Wonderom, Dianom Ross, Lennyjem Kravitzom, Philom Colinsom i drugima. Pozitivnu reakciju dobio sam i od Vincenta Cassotta koji je finalist prestižnog Berkley jazz festivala, a koji u svojoj karijeri bilježi i nastupe s velikim Frankom Sinatrom… Reference iz svijeta i dalje dolaze. Puno mi to znači, no glavna misao vodilja u ovom trenutku mi je promocija albuma nakon njegove objave i sastavljanje benda za Hrvatsku. A pozivi iz inozemstva kada budemo spremni za “let”.

Što sve namjeravaš raditi za promociju, gdje se pjesma vrti, hoće li biti nekakvog službenog predstavljanja i gdje?

– Za sada su promocije u idejnoj razradi no vjerujem da ćemo album sigurno promovirati u Zadru, Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i Sv. Nedjelji, o detaljima ne bih, samo znam da će biti orginalno. Pjesma se trenutno vrti na VOX TV-u, a uskoro će ići i na CMC-u i ostalim nacionalnim TV postajama.

“Home team”, Renato Babić Renči i ostali

Ambiciozan projekt, imaš li tim iza sebe koji ti pomaže?

– Moj tim na prvom mjestu je moj “home team”, moji kod kuće koji vjeruju u mene i spremni su staviti na sebe oklop i štit, pa gdje god treba, uz mene su. Prije svih glazbenika, koji su sudjelovali na albumu, moram istaknuti jedno ime, jer je čovjek najzastupljeniji na albumu, njegova gitara je dala onaj univerzalni zvuk gotovo svakoj pjesmi. On je “shape shifter” jer može svirati svaki stil, ja ga zovem “Marsovcem”, jer zvuči kao da nije s ovog svijeta, to je Renato Renči Babić. On je osoba koja je svojevremeno odbila poziv izuzetnog Marijana Brkića da ga zamijeni kao gitarist u Prljavom kazalištu, a sjetimo li se samo koncerta Prljavaca pred tristo tisuća ljudi u Zagrebu. No, Renatov prioritet tada je bila još nerođena kćerkica Luca. Za sada nas je dvoje u timu, ali sigurno će se još netko od onih stotinu pridružiti. PR stručnjaka nemam, cijenim njihov rad, ali mislim da bi u mom slučaju to bilo pogrešno, oni vole sve planirati, a ja slijedim intuiciju, svoj “unutarnji glas”.

Glazbeni uzori?

– Definitivno Oliver Dragojević, njegov specifični vokal i dugovječnost, Gibonni, njegova lirika i emocija, Toše Proeski, njegova snaga vokala i stav prema ljudima, Hari Rončević, njegova sjeta i južnjački temperament. Kad govorimo o ostatku svijeta, tu je Elvis Presley, njegovo specifično ležište gravitacije vokala, Andrea Boccelli, volim ideju da je najveći tenor svijeta po struci pravnik, a ne školovani pjevač, Whitney Huston, vlasnica jednog od najvećih vokala i možda najveće moderne pjesme, “I will allways love you”, ikada otpjevane. Ima ih još… slušam sve navedene izvođače što će se sigurno čuti i u mojim pjesmama, naravno moj cilj nije oponašati nekoga, već učiti od velikih i stečeno znanje implementirati u svoje izvedbe kao elemente jedne velike slike koju ipak ja crtam i bojam.

 Izvor: ZL