fbpx

Zrakoplovna baza otvorila je vrata u vojarni Zemunik: “Za nas pilote nebo je dom”

Tradicionalno u povodu Dana hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, 93. Zrakoplovna baza otvorila je vrata u vojarni Zemunik. Građani su tako mogli razgledati zrakoplove i helikoptere, a oni najmlađi imali su priliku natjecati se u bacanju papirnatih aviona, ali i iz prve ruke doznati sve što je potrebno za jednog dana postati pilot.

Zlin, Bell, Airtractor, Canadair – samo su neke od brojnih letjelica u koje se isključivo danas moglo slobodno poviriti i to uz stručnu pratnju njihovih pilota. Ponosno uz svog Pilatusa koji postiže brzinu od 500 kilometara na sat, stajao je kadet, Dominik Jerenić:

“Sanjario sam o tome još kao mali dečko, od osnovne škole, tu su razni filmovi, avioni koji su na mene utjecali, to je zapravo najveća ljubav, za nas pilote nebo je dom.” – kazao je u šali D. Jerenić.

Ljubav za letenjem, natporučnica i nastavnica letenja Antonija Mutabžija otkrila je kasnije, u trećem razredu srednje:

“Kad sam otkrila to zanimanje, onda sam samo o tome počela razmišljati i više nije bilo alternative, godišnje provedem u zraku između 110 i 180 sati, letim na helikopteru Bell 206 B.”

Svima onima koji žele krenuti njihovim putem, ovi piloti daju punu potporu. Dodaju i kako se danas lako može informirati o uvjetima koje treba ispuniti za postati pilot.

Izvor: HRT