fbpx

Županijska skupština: “Emoni” koncesija na 30 godina; Zrilić: Trosku na Crnom brdu treba ukloniti

U sklopu aktualnog sata Županijske skupštine, Tomislav Šarić (HSPAS) još jednom je podsjetio na trogodišnje odlaganje troske u Biljanima Donjim gdje je naraslo „Crno brdo“ s više od 100.000 tona deponiranog materijala.

– Pojavilo se više laboratorijskih nalaza o utjecaju tog materijala na zdravlje i okoliš, pa neki tvrde da je bezopasan, a drugi da je kancerogen.Taj materijal treba ukloniti i na to natjerati vlasnika. Stanovnici Ravnih kotara se boje da će “Crno brdo“ tamo ostati za stalno iako se najavljivalo da će biti uklonjeno nakon godinu dana – kazao je Šarić.

Župan Stipe Zrilić je odgovorio da deponirana troska nije u nadležnosti Županije.

– Obavijestili smo o tome inspekcije za zaštitu voda i okoliša, a rečeno nam je da nema opasnosti za zdravlje ljudi i okoliš. Slažem se da bi trosku, ako je ikako moguće, trebalo ukloniti – rekao je Zrilić.

Liste čekanja duže

Iz analize koju su obavili francuski konzultanti, proizlazi da Opća bolnica Zadar nema previše zaposlenih ni previše pacijenata u odnosu na broj liječnika, upozorila je županijska vijećnica HDZ-a Grozdana Perić po čijim je informacijama „stanje u OB Zadar gore, a dubioze veće“ nego kada je Županija bila vlasnik bolnice.

– Nakon štrajka u zdravstvu, nikakve uštede nisu ostvarene, a liste čekanja su povećane. Unatoč tome što se na našem području u turističkoj sezoni poveća broj pacijenata, limit nam je smanjen pet posto kako bi se pokazalo tko je jači – rekla je Perić uvjerena da se problemi sustava zdravstva ne rješavaju sustavno.

“Emoni” koncesija na 30 godina

Nakon što su vijećnici HSPAS-a prvi put bili suzdržani, Županijska skupština je u ponedjeljak iz „drugog pokušaja“ produljila rok trajanja koncesije na pomorskom dobru trgovačkom društvu „Emona“ iz Preka. Koncesija je dodijeljena za izgradnju i gospodarsko korištenje parkirališnog prostora i prostora mješovite namjene, pretežito poslovne, a ovog su puta i pravaši podržali prijedlog HDZ-a.

Duško Vidov (SDP) je upozorio da bi trebalo povesti računa o domicilnom stanovništvu jer je mjesečna parkirna karta za drugu zonu u Zadru 150, a u Preku 250 kuna, te je predložio da se cijena u Preku uskladi s onom u Zadru, ali je bez “usklađenja” koncesija „Emoni“ produljena na 30 godina.

Izvor: Slobodna Dalmacija/Zdanas