fbpx

“Bluzerski” pogled na Lavov

U galeriji udruge ZadArt u Kovačkoj ulici otvorena je izložba fotografija Aleksandra Bonačića i Borisa Zubčića “Lavov 2013.”. Riječ je o četrdesetak fotografija, nastalih u ukrajinskom gradu Lavovu, u kojem su spomenuti fotografi boravili u sklopu međunarodnog projekta “Bila Hrvatska”, suradnje hrvatskih i ukrajinskih umjetnika. Izložbu, koja će trajati do 29. siječnja, službeno je otvorio Nilo Karuc u ime ZadArt-a, dok je o autorima i samoj izložbi govorio Marin Lerga, jedan od njenih organizatora.

– S Ukrajinom imamo povijesne poveznice pa je projekt “Bila Hrvatska” kod njih, mogao bih slobodno reći, eksplodirao kao bomba. Uključili su se i instituti, i znanstvenici, veze su ojačale pa iako nismo otkrili ništa novo, suradnju smo digli na višu razinu. Pozivam stoga i sve vas da se uključite u ovaj projekt, ako nikako drugačije, barem kao turisti ili putem davanja svojih turističkih usluga Ukrajincima, pozvao je okupljene Lerga.

O izložbi je govorio i jedan od autora, Aleksandar Bonačić koji je naglasio kako su njihovi dojmovi tamo bili tako slojeviti da su mogli prikazati Lavov na razne načine, no oni su se, eto, odlučili za jedan bluzerski pogled na grad.

– Naša su očekivanja bila jedno, a naši dojmovi nešto sasvim drugo. Svi mi imamo neke predrasude o Istoku, no treba doći i vidjeti kako zapravo Lavov izgleda i koliko je različit od onoga što smo očekivali, rekao je, između ostalog Bonačić.

Izvor: Zadarski list/ZDanas