fbpx

BRAĆA KRIVOTVORILA 11,6 MILIJUNA KUNA Uz pomoć šogora, savršene krivotorine tiskali dan i noć

Dva brata, Amrit i Prem Karra, organizirali su izrazito složenu operaciju krivotvorenja novčanica u kojoj su proizveli čak 1,3 milijuna funti – oko 11,6 milijuna kuna – u novčanicama od 10 funti za vrijeme božićnih blagdana.

Braća Karra inače su ugledni poduzetnici, vlasnici privatne tiskare u Birminghamu, a u tiskanje krivotvorenih novčanica upustili su se zajedno sa svojim šogorima, Rajivom Kumarom i Yashom Maheyjem.

Četvero krivotvoritelja iskoristili su božićne blagdane u vlastitoj tiskari kako bi bez znanja drugih radnika neprekidno tiskali tisuće i tisuće novčanica.

Prema dokazima sa suđenja, nabavili su posebnu tintu i papir, a tiskara je radila svaki dan cijeli dan, i preko noći, kako bi stigli proizvesti 127.000 novčanica od 10 funti prije nego što se tiskara ponovno otvori nakon praznika.

Novčanice su bile toliko kvalitetno falsificirane da ih je bilo jako teško prepoznati kao krivotvorine. Samo 10% bi ih bilo uhvaćeno u redovnom prometu, kada bi netko primjetio da nešto nije u redu sa holografskim žigom.

No, ipak nisu mogle zavarati banke, koje bi ih redovito prepoznale kada bi spremale novčanice na kraju dana.

Policija je potom krenula u istragu kako bi uspjela locirati izvorište krivotvorenih novčanica, koja ih je na kraju dovela do privatne tiskare braće Karr.

Braća Karr osuđeni su na sedam godina zatvora, i dobili su doživotnu zabranu vođenja trgovačkih društava, dok su njihovi šogori osuđeni na četiri i pol godine zatvora.

 Izvor: JL