fbpx

Članovi udruge Otočni sabor počeli su potpisivati peticiju

Članovi udruge Otočni sabor počeli su potpisivati peticiju za izmjene prijedloga Nacrta Zakona o regionalnom razvoju, tražeći da Zakon odobri razvrstavanje otoka u dvije skupine. Peticija se može potpisati u otočnim mjesnim odborima ili kod članova udruge do 3.veljače, navodi predsjednik Denis Barić.

“Stavljane malih otoka u skupinu razvijenih onemogućit će povlačenje novca iz eu-fondova, a i otočnim gospodarstvenicima bit će ukinute neke povlastice”, navodi Barić. Naime po prijedlogu Nacrta Zakona o regionalnom razvoju i odluci od strane Vlade Republike Hrvatske koja je na snazi od 01. 01. 2014. o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti hrvatski otoci su razvijeni.

“Žalosno, ali istinito. Otoci ne spadaju pod potpomognuta područja, a trebali bi ” smatra Barić. “Tako se po Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave dogodilo da otoci koji su u sastavu riječkog, zadarskog, šibenskog, vodičkog, splitskog i dubrovačkog arhipelaga pripadaju jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja. Njihov indeks razvijenosti je od 75 do manje od 125 posto prosjeka Republike Hrvatske, iako stvarno stanje stvari nije takvo” dodaje Barić.

Stoga je Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka ovoga tjedna pokrenuo potpisivanje peticije o uvrštavanju prijedloga Otočnog sabora. Povodom javne rasprave o Nacrtu Zakona o regionalnom razvoju udruga traži da se da se nadopune članci 35., 36. i 37. Zakona o regionalnom razvoju u kojem se razvrstavaju jedinice područne samouprave i jedinice lokalne samouprave po indeksu razvijenosti i to sa člankom 2. iz Zakona o otocima u kojem se govori o razvrstavanju otoka u dvije skupine.

Izvor: HRT/ZADARdanas