fbpx

DJEČAK POSTAO HEROJ Poginuo kad se bacio na bombaša samoubojicu i pritom spasio 1000 djece

Pakistanski dječak koji je poginuo spašavajući svoju školu od bombaša samoubojice, postao je nacionalni heroj, a predložen je i za najviše civilno odličje jer je spasio živote mnogim učenicima.

Aitzaz Hassan (15) ugledao je bombaša dok je stajao u blizini zgrade škole odrađujuči kaznu zbog kašnjenja na sat. Živi u gradu Hangu u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa. Dječak je skočio na bombaša, ali nije ga uspio spriječiti da aktivira eksploziv. Preminuo je u bolnici od zadobivenih ozljeda, a u eksploziji nitko drugi nije ozlijeđen.

Šef pokrajinske policije predložio je Aitzaza za posthumnu nagradu.

– Bombaš samoubojica pokušao je ući u školu u kojoj se nalazilo stotine učenika. Aitzaz Hassan je žrtvovao svoj život i zaustavio bombaša svojom hrabrošću i odvažnošću, stoji u policijskom priopćenju.

Otac hrabroga dječaka Mujahid Ali Bangash rekao je da osjeća ponos zbog svoga sina.

– Sretan sam jer je moj sin postao mučenik žrtvujući svoj život zbog plemenitog cilja.

Bangash radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i uspio je doći u Pakistan tek dan nakon pogreba vlastitog sina.

– Mnogi ljudi mi dolaze izraziti sućut, no ja im kažem da mi umjesto toga čestitaju jer sam postao otac mučenika, rekao je.

– Bio bih još sretniji da moj drugi sin žrtvuje svoj život za ovu zemlju, dodao je.

Dužnosnik policije izjavio je kako je hrabri dječak zaustavio bombaša 150 metara od glavnog ulaza u školu, u koju ide oko 1000 učenika, koji su bili meta bombaša.

Grad Hangu graniči s plemenskom pokrajinom Orakzai, jednoj od sedam pakistanskih pokrajina u kojima vlada bezakonje i smatraju se utočištem talibana i militanta povezanih s Al-Qaidom.

 Izvor: JL