fbpx

EKSPLOZIJA U ZAGREBU Bacili bombu na salon Porschea, šteta je veća od milijun kun

Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi. Policija traga za počiniteljima, provjerava snimke nadzornih kamera

ZAGREB – Šok i nevjerica zavladali su oko Porsche Inter Auta u zagrebačkoj Ulici Velimira Škorpika kad je u dvorište te tvrtke, članice austrijske Porsche grupe, u subotu oko 20.30 sati uletjela eksplozivna naprava! Najvjerojatnije je riječ o ručnoj bombi koja je eksplozijom oštetila nekoliko automobila i pričinila štetu veću od milijun kuna.

Policija je o tome dobila saznanja tek u nedjelju te su na mjestu događaja obavili očevid.

Da se nešto dogodilo, dva dana poslije svjedoče samo ostaci krhotina na tlu kao i oštećeno staklo na zgradi poslovnog prostora. No spekulacije o mogućem motivu napada bombom na tvrtku koja ima temeljni kapital od 75 milijuna kuna i s prihodima na godišnjoj razini iznad 630 milijuna kuna doista se različite.

– Molim? Bomba? Ja vam o tome ništa ne znam. Morate pričekati utorak kad članovi Uprave dolaze na posao, a direktor je na godišnjem odmoru – poručio nam je u telefonskom razgovoru kratko jedan od zaposlenika Porsche Inter Auta. Kontaktirali smo ga na Sveta tri kralja ne bismo li doznali je li netko u posljednje vrijeme izražavao nezadovoljstvo njihovim poslovanjem.

Koliko je točno automobila oštećeno, jesu li novi ili rabljeni i kojih su marki, od zagrebačke policije nije se moglo doznati ni dva dana nakon događaja. Upravo zbog toga jer je javnost o svemu obaviještena s odmakom, može se naslutiti da nije riječ o bezazlenom činu ili nečijoj nestašnoj igri u blagdansko vrijeme, kad je uporaba pirotehnike uobičajena. Čini se, međutim, da bi snimke nadzornih kamera mogle pomoći istražiteljima u rješavanju slučaja.

Zaštitarka tvrtke odmah na ulazu upozorila je našeg fotoreportera da je u nedozvoljenoj zoni i da tamo nema što tražiti. Na dodatni upit ima li ikakvih saznanja je li zaštitarska služba na spornom mjestu 24 sata dnevno, odgovorila je da nema komentara.

Do navedene lokacije počinitelj sigurno nije došao pješice, već se dovezao – ili sam ili je imao vozača pomagača u (ne)djelu. Pregledavaju se snimke nadzornih kamera sa zgrada trgovačkih centara u okolici radi rekonstrukcije samog bijega.

Nepoznati bombaš, kad mu se uđe u trag, bit će kazneno prijavljen za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Je li u pitanju osveta ili, pak, upozorenje, istražitelji intenzivno nastoje otkriti i uvidom u moguće sumnjive kontakte u posljednje vrijeme.

– Ili je riječ o nekom nezadovoljnom kupcu kojih svagdje ima, ili je možda netko od prekupaca kome je ‘stisnuta’ prijava jer tvrtki nije isplatio novac nakon isporuke vozila – objašnjava nam jedan od zaposlenika.

Prisjetio se nedavne prijave jednog poduzetnika iz Dalmacije koji je od Porsche Inter Auta preuzeo nekoliko desetaka rabljenih vozila i za njih jamčio bjanko zadužnicom, no novac Porscheu nikad nije uplatio.

 Izvor: Jutarnji list