fbpx

Godinu dana čekanja za pregled na magnetu

Liste čekanja u zadarskoj Općoj bolnici nakon štrajka bolničkih liječnika u prosjeku su se povećale za oko 20 posto, pa se sada na pregled magnetskom rezonancijom mora čekati gotovo godinu dana. Samo dva mjeseca manje čeka se na ultrazvučni pregled dojke, dok se na ultrazvuk štitnjače i color doppler čeka oko šest mjeseci.

Iako je štrajk očigledno usporio rad svih bolnica, zamjenik sanacijske upraviteljice zadarske bolnice dr. Robert Karlo drži kako je glavni razlog dužih lista čekanja povećanje broja naručenih pregleda iz primarnih i specijalističkih ambulanti.

– Uz to, također bilježimo i povećanje broja pregleda iz susjednih županija jer je zadarska bolnica i regionalna, a inače je godišnji prosjek povećanja pregleda, neovisno o bilo kakvim utjecajima, 10 posto. Samo na magnetu godišnje imamo 3,5 tisuća pregleda, a na CT-u čak 13 tisuća. Tu smo iznad hrvatskog prosjeka, a pacijenti nam dolaze iz Šibenika, Gospića pa i iz Splita – kazao je dr. Karlo, istaknuvši kako svi akutni slučajevi i skupine ugroženih bolesnika imaju osigurane ranije termine koji ne ugrožavaju osnovnu listu naručenih pacijenata.

Naglašava također kako se lista čekanja na magnetsku rezonanciju povećala i zbog toga što je magnet bio izvan funkcije zbog građevinskih radova koji su se izvodili u prizemlju zgrade.

Uvest ćemo poslijepodnevnu smjenu

– Magnet smo morali isključiti zbog vibracija. To je trajalo gotovo mjesec dana i zasigurno je znatno povećalo listu čekanja na pregled – pojašnjava i dodaje kako je bolnica već krenula u borbu s listama čekanja uvođenjem poslijepodnevne smjene za neke dijagnostičke preglede.

– Zasad imamo namjeru prepoloviti liste čekanja za ultrazvuk dojke i štitnjače pa ćemo za te preglede uvesti poslijepodnevnu smjenu. Ostalo bi se trebalo riješiti već s prvom fazom opremanja nove zgrade poliklinike. Ovisno o ulaganjima županije očekujemo da će poliklinika profunkcionirati do kraja ove godine, a to će nas spasiti, kazao je dr. Karlo, naglasivši kako će dijagnostika i novi uređaji u poliklinici, poput dva magneta i novog CT-a, rasteretiti bolnicu i prepoloviti liste čekanja.

Izvor: SD/ZDanas